Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aloite: Kansalaisille tulee antaa lupa kantaa asetta suojeluperusteella, taustalla katujengien pelko – Poliisilta täystyrmäys: "Järjetöntä"

Kuusi turvallisuusalalla työskentelevää henkilöä on tehnyt kansalaisaloitteen, joka esittää suomalaisille lupaa kantaa asetta suojeluperusteisesti. Aloitteessa esitetään, että ampuma-aselain 43 pykälään palautetaan suojelu yhdeksi aseluvan myöntämisperusteeksi. Suojeluperusteella tarkoitetaan henkilökohtaisen koskemattomuuden tai omaisuuden suojelemista.

– Suomalainen yhteiskunta ei kykene suojelemaan erityisen suojelun tarpeessa olevaa yksittäistä kansalaista, aloitetekstissä todetaan.

Aloitteessa termillä suojeluase tarkoitetaan asetta, joka on hankittu ja jota kannetaan mukana suojeluperusteella saadun aseluvan nojalla. Se määritellään aselain 6. pykälän mukaan: kyseeseen tulisi siis käytännössä pistooli, pienoispistooli, revolveri, pienoisrevolveri, kaasuase tai ampuma-aselain 8. pykälässä mainittu taskuase.

Adressilla on tämän jutun kirjoitushetkellä hieman yli 2 800 allekirjoitusta. Eduskuntakäsittelyyn vaaditaan 50 000 allekirjoitusta.

Yksi allekirjoittajista, Seppo Vesala, kertoo Ylelle että aloitteen taustalla on Ruotsin-tilanne katujengien osalta.

– Sieltä tulevat trendit Suomeen. Katujengejä on meilläkin toistakymmentä. Tämä on jo itsessään osoitus siitä, että turvallisuustilanne heikkenee koko ajan, sanoo Vesala Ylelle.

Myös Venäjän muodostama uhka on yhtenä perusteluna.

– Pidän mahdollisena, että Venäjä voi käynnistää vähän jäykempää hybridioperaatiota Suomea kohtaan. Tämäkin ajatus tässä on taustalla, Vesala sanoo Ylelle.

Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen tyrmää idean tuoreeltaan.

– Siis, että ”turva-alan ammattilaiset” ehdottavat, että kansalaisilla olisi oikeus kantaa asetta itsepuolustukseksi? Järjetön ehdotus. Herättää lähinnä kysymyksen siitä, miten turva-alan ammattilaisuus määritellään, Taponen kysyy Twitterissä.

Sosiaalisessa mediassa aktiivinen ylikomisario saa näkemyksestään kritiikkiä, mutta myös tukea ex-poliisilta Mikael Runebergiltä.

– Kaikkea sitä lukee. Aivan hemmetin typerä aloite, Runeberg vastaa.

Perussuomalaisten lehden Suomen Uutisten päätoimittaja Matias Turkkila suhtautuu ehdotukseen ymmärtävästi. Twiiteistä on myös havaittavissa kritiikkiä Taposen suuntaan.

– Ajankuvaa, Turkkila kommentoi Twitterissä.

– Maailmassa on turva-alan ammattilaisia. Sekä turvattomuus-alan ammattilaisia, kommentoi Turkkila seuraavassa aihetta sivuavassa Twiitissä.