Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katujen puhtaanapitomalli ei toiminut Katajanokalla ja lopetetaan – "Kaupungin toiminnasta ei ainakaan meille ollut lisäarvoa, välillä siirtelivät kasoja"

Kokeilu lakkautetaan liian kalliina ja kunnossapito kuten auraus siirtyy takaisin tontinomistajille.

Katajanokalla katujen kunnossapitotehtävät palautetaan takaisin tontinomistajien vastuulle ensi vuoden alusta alkaen.

Kaupunki on vastannut vuonna 2019 alkaneessa kokeilussa lumen poiskuljettamisesta kaduilta ja jalkakäytävien kevätsiivouksesta. Kiinteistöjen vastuulla on ollut jalkakäytävien auraaminen, liukkaudentorjunta ja katujen puhtaanapito. Kaupunki kutsuu mallia osittaisvastuuhoidoksi.

Kaupungin kehityspäällikkö Esko Laiho kertoo, että kokeilu lopetetaan, koska se oli liian kallis. Tämä mieltä olivat molemmat osapuolet eli kaupunki ja tontinomistajat eli taloyhtiöt.

– Katajanokalla lumen poiskuljettaminen on osoittautunut yhtä kalliiksi kuin kokonaisvastuuhoito kantakaupungin vertailualueella.

Kokeilun aikana Katajanokan kuluja verrattiin Taka-Töölöön, jossa on vuodesta 2016 asti kokeiltu kokonaisvastuuhoitomallia kantakaupunkioloissa.

Osittaisvastuuhoito on tullut maksamaan kaupungille vuosittain 290 000 euroa.

– Taloyhtiöiden kustannukset eivät ole laskeneet samassa suhteessa kuin mitä vastuut ovat vähentyneet, Laiho sanoo.

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti katujen kunnossapitotehtävien palauttamisesta kokouksessaan viime viikolla.

Helsingin esikaupunkialueella suurin osa tontinomistajalle kuuluvista katujen talvikunnossa- ja puhtaanapitotöistä on kokonaan kaupungin hoidon piirissä.

Katajanokan kokeilu on ollut osa kaupungin selvitystyötä, voisiko kokonaisvastuuhoito tai esimerkiksi osittaisvastuuhoito soveltua myös tiiviisiin kantakaupunkioloihin.

Katajanokalla noin 50:ttä taloyhtiötä hoitava kiinteistöhuolto Määtän toimitusjohtaja Kasperi Luoma sanoo, että muutos on tervetullut, eikä se ainakaan yhtiön huolehtimalla alueella toiminut.

– Olemme tyytyväisiä. Kaupungin toiminnasta ei meille ainakaan ollut mitään lisäarvoa. Välillä siirtelivät kasoja ja sitten veivät pois. Touhu oli mielestämme hyvin epämääräistä.

Kaupunki käytti lumen poisviemiseen aliurakoitsijaa.

Määttä sanoo, ettei kaupungin kokeilusta huolimatta kiinteistöhuolto luopunut missään vaiheessa lumen poisviennistä, vaan hoiti sitä itsekin.

– Asukkaat eivät halua, että lumikasat ovat pitkään viemässä tilaa autopaikoilta. Sovimme taloyhtiöiden kanssa, että hoidamme myös lumia. Tämä oli meille aivan plus miinus nolla, Luoma summaa.

Kiitosta kaupunki saa jalkakäytävien kevätsiivouksesta.

– Se oli hyvä, mutta lumenluonti ei onnistunut, Luoma jatkaa.

Katajanokalla asuva Kati Laasonen on tyytyväinen kokeilun päättymiseen.

–  On parempi että palataan vanhaan. Huoltoyhtiöt tuntevat nämä kadut ja tekevät erinomaista työtä. Asukkaat saavat yhtiöihin myös nopeasti yhteyden, jos tulee jotakin.