Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Viherkattoja tehdään nykyään paljonkin" – Vuosaaressa kokeillaan aivan uutta tyyppiä

Monille Broändan omakotitonteille tulee lisää rakennusoikeutta.

Vuosaaren Broändaan vanhalle soranottoalueelle Kallvikintien varteen on tulossa kaksi kaarevaa kerrostaloa, joihin on suunniteltu viherkattoja ja -parvekkeita.

Kyseessä on viherrakentamisen kehityshanke, jossa kattopintojen ja parvekkeiden istutukset halutaan toteuttaa poikkeuksellisen laadukkaina ja runsaina. Lisäksi asuinrakennukset pyritään sijoittamaan huolellisesti vaativaan rinnemaastoon, jotta viereisten pientalotonttien olot eivät heikenny merkittävästi.

Kerrostaloista läntisempi on jaettu 2–3-kerroksisiin osiin ja itäisempi 4–6-kerroksisiin osiin.

– Viherkattoja on nykyään aika paljonkin. Ne eivät ole tavattomia uusissa taloissa, kertoo asemakaavoituksen tiimipäällikkö Tuukka Linnas.

– Broändasta erityisen tekee kehityshanke, jossa tavoitellaan suurempaa lajirunsautta kuin perinteinen ohuen alustan tarvitseva maksaruohokatto mahdollistaa. Hankkeessa on mukana viherrakentamisen ja -kattojen asiantuntija.

Korttelialueen suunnitteluvaraus on myönnetty Rakennusliike Reponen Oy:lle kumppaninaan Roslings Manor Gardens. Uusia asukkaita alueelle tulee noin 90.

Kerrostalot edistävät asuntotuotantoa hyvien joukkoliikenneyhteyksien äärellä, sillä runkolinja 560 ajaa Kallvikintietä pitkin.

Kerrostalotontin sisältävä kaava-alue ulottuu Vartiokylänlahden pohjukasta Kurkimoision alueeseen asti.

– Yleiskaava mahdollistaa pientalotonttien rakennustehokkuuden kasvattamisen. Asemakaavan muutosta tutkittaessa kaupunki tarjosi halukkaille mahdollisuuden lisätä tonttiensa rakennusoikeutta, Linnas kertoo.

Tonteille olisi jatkossa mahdollista rakentaa omakotitalojen tai paritalojen lisäksi pieniä kytkettyjä asuinrakennuksia. Linnaksen mukaan kyse olisi tontista riippuen muutaman kymmenen neliön lisärakennusoikeudesta aina merkittävämpiinkin lisäyksiin asti.

Suunnittelua käynnistettäessä alueeseen kuului vielä 1900-luvun alussa valmistunut Nordsjö-Botbyn kansakoulu. Se kuitenkin paloi pari vuotta sitten, ja tontti rajattiin pois asemakaavasta.

Suunnittelualueen läpi virtaa Broändan puro, joka oli vielä keskiajalla meriväylä, kun Vuosaari oli oikeasti saari. Purolaakso on nykyisin osa Vartiokylänlahdelta Mustavuorelle jatkuvaa vihersormea eli Itä-Helsingin kulttuuripuistoa.

Vartiokylänlahden pohjukassa sijaitsevan Varjakanpuiston tervaleppälehto on merkitty luonnonsuojelualueeksi. Varjakanpuisto on Helsingissä ensimmäisen arvoluokan kasvillisuuskohteita, jossa viihtyy niin uhanalaisia saroja kuin muun muassa kotkansiipi.

Alueella on myös kaksi yhdyskuntatekniikan tonttia, joista toiselta on purettu tarpeeton jätevedenpumppaamo. Toisella sijaitsee varavedenottamo ja luonnonlähde. Lähde tulee jatkossakin säilyttää.

Kaupunkiympäristölautakunnan hyväksymä asemakaavaehdotus etenee seuraavaksi kaupunginhallitukseen.