Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lauri ja Aava jäivät koukkuun erikoiseen harrastukseen: kauppakeskuksen kellarin lämpötila pidetään 27 asteessa ympäri vuoden – tämä kysymys saa yritykset kiemurtelemaan

Triplan lämpimille sisärannoille paetaan marraskuun kaamosta.

Trooppinen lämpö ja kosteus tulvahtavat kasvoille välittömästi, kun ovi Triplan kauppakeskuksen alla olevaan elämyskeskukseen aukeaa. Silmien eteen avautuu Tyynenmeren lomakohteista muistuttava rantabaari ja useita kymmeniä metrejä beach volley -kenttiä. Lämpötila on ympäri vuoden 26–27 astetta.

Jopa yli 400 euroa yöltä maksavat lasi-iglut rantautuivat Helsinkiin – somessa heräsi kiinnostus lattian pilkkiaukkoihin ja huoli näkösuojasta

Metroasemaa varten louhitussa luolassa toimii Biitsi.fi-sisähiekkaranta ja sisäsurffiaallosta tunnettu Surf House Helsinki.

Shortseihin ja t-paitaan pukeutunut Surf Housen työntekijä Pedro Rojas ottaa vastaan surffaamaan tulleita asiakkaita.

– Täällä käy päivittäin noin sata surffaajaa, hän kertoo.

Surf Housessa surffataan aaltokoneen tuottamassa virrassa. Pumput syöksevät vettä jopa 50 kilometrin tuntinopeudella.

–  Kolmen tunnin jälkeen aloin pysyä pystyssä. Kymmenen tunnin jälkeen aloin kokea, että osaan surffata, sanoo kolmisen vuotta lajia harrastanut Lauri Bauer, 35.

Jakomäen uimahallin vain naisille tarkoitetut vuorot varataan minuuteissa – Zainab, 23: "Laitan herätyskellon soimaan, jotta saan paikan"

Molemmat yritykset välttelevät vastaamasta kysymyksiin, miten paljon lämmitys ja muut laitteet syövät energiaa ja rahaa.

– Keinotekoinen surffausaalto kuluttaa runsaasti energiaa, Surf Housen kaupallinen johtaja Rasmus Wallden sanoo lopulta sähköpostivastauksessa.

Energiakriisillä on ollut vaikutusta ainakin Surf Housen toimintaan. Surffituntien hintaa on nostettu ”eurolla tai parilla” ja surffausaallon käyttöä on vähennetty hiljaisimpina tunteina. Wallden sanoo, että sähkösopimus on vaihdettu tuulivoimaan muun muassa ympäristösyistä.

Lämpötilan laskemista aiotaan välttää kuitenkin viimeiseen asti, sillä sen vaikutukset energiankulutukseen ovat Walldenin mukaan minimaaliset.

– Jos lämpötila olisi 24 astetta, ei täällä olisi enää samaa fiilistä, Rojas kertoo

Biitsin liiketoimintajohtaja Taneli Nieminen sanoo, että osa lämmöstä otetaan talteen jo nyt. Uusia talteenottokeinoja harkitaan.

–  Energiatehokkuus on ollut mukana teknologian suunnittelussa alusta asti. Tuomalla etelän lämmön kaupunkien keskustoihin voimme ehkä osaltamme vähentää matkailun tarvetta, hän vastaa sähköpostilla.

Pasilan lisäksi Biitsi toimii myös Salmisaaressa.

Nieminen arvioi, että lämpötilan laskeminen yöksi voi mahdollisesti maksaa jopa enemmän kuin tasainen korkea lämpötila. Tähän ei olisi hänen mukaansa edes aikaa.

– Meillä on toimintaa on lähes kellon ympäri. Aamun pelit alkavat kello 7 ja bileet loppuvat välillä kello 4.

Sekä Biitsin että Surf Housen tiloissa järjestetään yritystapahtumia ja bileitä, joissa esiintyy muun muassa suomiräp- ja reggae-artisteja.

Kuninkaantammessa asuva Lauri Bauer on surffannut aiemmin muutamia kertoja meressä.

– Lajit ovat puitteiltaan yllättävän erilaisia, koska vesi virtaa tässä eri suuntaan. Meressä aalto tulee takaapäin.

Bauer harrastaa lajia jopa kerran viikossa. Tällä hetkellä hän valmistautuu joulukuussa järjestettäviin sisäsurffauskisoihin. Marraskuussa hän harjoitteli skeittauksestakin tuttua kickflip-hyppyä, jossa lauta pyörähtää surffaajan alla.

15-vuotias Aava Vanninen sai ensimmäisen surffituntinsa syntymäpäivälahjaksi vuosi sitten. Laji vei mennessään viimeistään Surf Housessa suoritetun tet-harjoittelun jälkeen.

– Käyn täällä kerran kuukaudessa. Haluaisin päästä surffaamaan Australiaan, Kalasatamassa asuva Vanninen sanoo.

Pedro Rojas sanoo, että toisinaan Surf Housen baarin puolelle tulee ihmisiä tekemään vain töitä koneellaan.

– Emme velvoita ketään ostamaan mitään tai aja pois, jos haluaa tulla nauttimaan vain lämmöstä. Sellainen ei kuulu rantakulttuuriin, Rojas kertoo.

Järvenpääläinen Jessica Sjöholm, 27, ja vantaalainen Reyhan Çoban, 24, tulivat Surf Housen baariin drinkeille keskiviikkona iltapäivällä.

Reyhan Çoban sanoo, että hän on käynyt sisärannalla muutamia kertoja.

– Tykkään istua hiekalla ja katsella surffaajia.

Sjöholm oli paikalla ensimmäistä kertaa.

– Tämä oli kuin astuisi kesään. Lämpimässä voi unohtaa ulkona olevan pimeän ja märän.

Pedro Rojas sanoo, että toisinaan baarin puolelle tulee ihmisiä tekemään vain töitä tietokoneellaan.

– Emme velvoita ketään ostamaan mitään tai aja pois, jos haluaa tulla nauttimaan vain lämmöstä. Sellainen ei kuulu rantakulttuuriin. Haluan luoda tänne huolettoman rantaelämän tunnelmaa, Rojas kertoo.

Surf Housessa esiintyy usein suomiräp-artisteja, kuten Kemmuru 3. joulukuuta. Samana iltana Biitsin avoimissa pikkujouluissa esiintyy muun muassa reggae-artisti Raappana, dj Windows95man sekä lähitaikuutta esittävä Kim Wist ja slackline-akrobaatti Jan Roose.

Ensin Triplassa petti seinä, nyt revitään auki lattiaa – Paljastuneiden rakennusvirheiden korjaaminen kestää loppuvuoden

Onko tässä Suomen kallein hampurilainen? – kysyntä löi yrittäjän allikällä

Katajanokan uusi "elämyshotelli" avataan kesällä 2024 – toimitusjohtaja: "Pääkaupunkiseudun mielenkiintoisin hotellitarjonta"