Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusin tutkimus: Näin moni suomalainen sallii nyt Nato-tukikohdat – vastustajia yhä harvemmassa

Suomalaisista peräti 78 prosenttia suhtautuu Suomen Nato-jäsenyyteen myönteisesti. Vain kahdeksan prosenttia suhtautuu Nato-jäsenyyteen kielteisesti.

Tämä käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) tuoreimmasta Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Kyseessä on EVAn Arvo- ja asennetutkimuksen ensimmäinen mittaus suomalaisten suhtautumisesta Nato-jäsenyyteen jäsenyyden hakemisen jälkeen. Edellisessä, maaliskuun alussa tehdyssä mittauksessa 60 prosenttia kannatti Suomen liittymistä Natoon.

Hieman yli puolet suomalaisista katsoo, että Suomen tulee olla avoin kaikelle yhteistyölle Naton sisällä, mukaan lukien Suomeen sijoitettavat sotilastukikohdat. Vain neljännes torjuu väittämän.

Miehistä 83 prosenttia suhtautuu Nato-jäsenyyteen myönteisesti ja naisista 75 prosenttia, mutta naisten suhtautumisessa on tapahtunut suuri muutos hakemuksen jättämisen jälkeen.

Vielä maaliskuussa alle puolet naisista kannatti Suomen Nato-jäsenyyttä.

Enemmistö kaikissa väestöryhmissä, vasemmistoliiton äänestäjiä lukuun ottamatta, suhtautuu Suomen Nato-jäsenyyteen positiivisesti. Heistäkin lähes puolet suhtautuu Suomen Nato-jäsenyyteen positiivisesti.

Voimakkainta positiivinen suhtautuminen Nato-jäsenyyteen on kokoomuksen, sosiaalidemokraattien ja keskustan kannattajissa.

Kyselyn aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa 19.–31. lokakuuta. Tulokset perustuvat 2 088 henkilön antamiin vastauksiin.