Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Väestönsuojien korjausvelka huolestuttaa Helsingissä – Suunnitellut remontit toteutetaan pääosin vasta vuosina 2029 ja 2031

Väestönsuojien kunto ja niiden käyttöönottovalmius huolestuttaa Helsingin valtuutettuja. Kokoomus esitti keväällä aloitteessaan, että väestönsuojien tasoa kartoitettaisiin systemaattisesti, ja että kaupunki varmistaisi suojien riittävyyden ja toimivuuden.

– Budjettiin olemme nyt saaneet yhden sijasta varat kahden väestönsuojan remontoimiseen. Ongelmat eivät tällä kuitenkaan tule ratkaistuiksi. Väestönsuojia pitää pystyä remontoimaan tulevaisuudessakin. Tämä tulee olemaan pitkän aikajänteen projekti, kokoomuksen valtuutettu Juha Hakola totesi vuoden 2023 budjetin valtuustokäsittelyssä.

Kaupungin vastauksesta luottamushenkilöille ilmenee, että pitkällä tähtäyksellä on tulossa yhdeksän väestönsuojan korjausrakennushankkeet, mutta että ne toteutetaan pääosin vasta vuosina 2029 ja 2031.

Kaupunkiympäristön toimialan mukaan hankkeiden ajoitusta on myöhennetty, jotta budjettia on saatu kutistettua raamiin.

Pelastuslaitoksen mukaan kalliosuojiin on tehty ajan mittaan peruskorjauksia, mutta osassa tekniikka on vanhentunutta, eivätkä kaikki suojat nykyisellään täytä kaikkia pelastuslain vaatimuksia.

– Kaikki kalliosuojat antavat kuitenkin nykykunnossakin erittäin hyvän suojan räjähdys- ja sirpalevaikutuksilta sekä rakennussortumilta, kaupungin pelastuslaitos toteaa.

Kaupunginhallituksen mukaan kalliosuojien remontteja tulisi edistää mahdollisimman nopeasti.

– Vuoden 2024 talousarvion valmistelun yhteydessä on edellytys tehdä asiasta tarvittavat päätökset, kaupunginhallitus evästi esityksessään.

Kaupungin mukaan taloyhtiöiden turvallisuusvastaavat ovat aktivoituneet ja yhtiöt ovat kiitettävästi lähettäneet suojanhoitajia Helsingin Pelastusliiton suojanhoitajakursseille. Liitto on lisännyt koulutusten määrää.

Kevään aikana pelastuslaitos on myös kartoittanut kaupungin hallinnoimien talosuojien käytettävyyttä kyselytutkimuksella.

Kokoomuksen Nina Suomalainen muistutti, että harva käytännössä tietää, minne mennä, jos hälytyssireenit alkavat soida.

– Jos saisi vähän enemmän viestintää näistä asioista, hän toivoi.

Pelastuslaitos muistutti, että kaikkien väestöhälyttimien kunto on tarkastettu, ja havaitut puutteet sekä hälyttimissä että niitä ohjaavassa Hätäkeskuslaitoksen tietojärjestelmässä on korjattu.

– Tällä hetkellä väestöhälyttimet toimivat moitteetta, laitos vakuuttaa.

Valtuusto ei keskiviikkoisessa kokouksessaan nähnyt tarvetta vauhdittaa väestönsuojien korjausaikataulua, vaan tyytyi saamaansa informaatioon.