Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Marttapomo Marianne Heikkilästä tuli seurakuntavaalien äänikuningatar – aikoo luotsata kirkon digiaikaan

Lauttasaarelainen Marianne Heikkilä satsaisi seuraavissa vaaleissa sähköiseen äänestykseen.

Seurakuntavaalien äänikuningatar Helsingissä oli Marttaliiton pääsihteeri, rovasti Marianne Heikkilä. Hänet valittiin seurakuntien yhteiseen kirkkovaltuustoon Lauttasaaresta 517 äänellä.

Heikkilä sai 4,9 prosenttia kaikista mahdollisista äänistä.

Toiseksi eniten eli 347 ääntä keräsi vuosaarelainen dosentti, kaupunginvaltuutettu Ville Jalovaara. Kolmanneksi eniten äänestettiin oulunkyläläistä tietoasiantuntija Heidi Wiiklaa. Hän sai 335 ääntä.

Töölön seurakunnassa oli kaksi ääniharavaa: lääkäri, partionjohtaja Saara Heinänen (330) ja opiskelija Emma Mäkelä (300).

Kirkollisvaaleissa äänestettiin myös paikallisten seurakuntaneuvoston jäsenet. Neuvostojen ääniharavien lista on lähes sama. Eniten ääniä sai Oulunkylän seurakuntaneuvostoon valittu Wiikla (298).

Toiseksi eniten keräsi Lauttasaaren neuvostoon valittu Heikkilä (279) ja kolmanneksi eniten Töölön seurakuntaneuvostoon valittu Mäkelä (262).

Helsingin äänestysprosentti laski neljän vuoden takaisesta 11,3:sta 10 prosenttiin.

Alustavien tietojen mukaan kirkkovaltuustoon valituista reilu puolet eli 53 on uusia. Valtuustoon valittiin vain kuusi alle 30-vuotiasta.

Huima äänimäärä yllätti ensi kertaa kirkkovaltuustoon pyrkineen Heikkilän.

Asuinalueen kivijalat ovat kirkko ja kirjasto.

– Tuntuu tottakai hyvältä, mutta myös velvoittavalta! Toivon, että me kaikki valitut pystymme olemaan luottamuksen arvoisia. Muutos, mitä kirkkoon ajoimme, sai kannatusta.

Heikkilällä on paljon tavoitteita, mutta huoli ylitse muiden on vähenevä kiinnostus kirkkoa kohtaan.

– Työskentelen sen eteen, että kirkon vaaleissa voisi tulevaisuudessa äänestää sähköisesti. Jos se ei toteudu, emme saa ikinä nuoria mukaan.

Toiseksi Heikkilä haluaa hoitaa kirkon vähenevien resurssien jakamisen kestävästi, keskustellen ja pitkällä aikavälillä, jotta päätökset tulisi tehtyä mahdollisimman järkevästi.

Marttajärjestön pääsihteerille on myös tärkeää, että seurakunnissa kautta maan käytettäisiin lähiruokaa. Ympäristöasioita hän edistäisi maalämmön hyödyntämisellä kirkon kiinteistöissä.

Vaalikoneessa kysyttiin ehdokkaiden poliittista kantaa. Heikkilä äänestäisi tällä hetkellä kokoomusta.

Toisin kuin moni muu ehdokas, Ville Jalovaara ei vaalikoneen mukaan olisi ensimmäisenä lisäämässä kirkon läsnäoloa verkossa.

– Seurakuntien työssä paikallisuus ja kaupunginosaidentiteetin vahvistaminen on tärkeää. Esimerkiksi Vuosaaressa jo itse kirkkorakennus on osa lähiön identiteettiä, hän perusteli.

Jalovaara on demarien kaupunginvaltuutettu.

Heidi Wiikla oli vaalikonevastauksissaan seurakuntien vähentämisen kannalla.

– Ajattelen, että asuinalueeni kaksi yhteiskunnallisesti merkittävää kivijalkaa ovat kirkko ja kirjasto, hän kuitenkin totesi.

Wiikla äänestäisi vasemmistoliittoa.

Emma Mäkelä kertoi olevansa syrjittyjen, kuten sateenkaariväen ja naisten oikeuksien puolesta.

– Kirkon velvollisuus on vihkiä samaa sukupuolta olevat ihmiset. Emme voi puhua lähimmäisenrakkaudesta, jollemme kohtele kaikkia tasavertaisesti, hän vastasi vaalikoneessa.

Mäkelä äänestäisi puolueista vihreitä.

Helsingin hiippakunnassa oli koko maan pienin äänestysprosentti 9,7 %.

Korkein äänestysprosentti oli Lapuan (16,3 %) ja Oulun (15,4 %) hiippakunnissa.