Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Makasiinirannan konseptikilpailu ratkesi – "Arvokas ja merellinen viihtymispaikka niin helsinkiläisille kuin vieraille"

Eteläsataman Makasiinirannan kansainvälisen laatu- ja konseptikilpailun voittaja on Konsortium Gran -ryhmän kilpailuehdotus Saaret. Tuomaristo katsoo voittajaehdotuksen kaupunkikuvaltaan ja arkkitehtuuriltaan onnistuneeksi ja luovan tasapainoisen jatkumon Helsingin merelliselle keskustalle.

Helsingin kaupunki käynnisti toukokuussa 2021 kilpailun löytääkseen kumppanin Eteläsataman Makasiinirannan kehittämiseen ja toteuttamiseen osana käveltävää keskustaa, Helsingin rantoja kiertävää rantareittiä sekä uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon sijaintipaikkana.

– Kärkitavoitteenamme on tehdä Makasiinirannasta arvokas ja merellinen viihtymisen paikka niin helsinkiläisille kuin vierailijoille. Kaupunkilaisten osallistuminen ja yleinen keskustelu kilpailun eri vaiheissa on ollut tärkeä osa kilpailua ja sen tuomarointia, kiittelee tiedotteessa Helsingin pormestari Juhana Vartiainen.

Kilpailijoiden tuli ratkaista, kuinka sovittaa uusi rakentaminen osaksi arvokasta aluetta sekä miltä näyttää alueen suojeltujen rakennusten – Vanhan kauppahallin, Olympiaterminaalin ja Satamatalon – tulevaisuus.

Suunnittelussa tuli myös ratkaista, kuinka alue rakentuu toiminnoiltaan vetovoimaiseksi ja houkuttelevaksi sekä miltä rannasta avautuva merenranta-alue rantareitteineen näyttää. Helsingin hiilineutraaliustavoitteita tukien suunnitelmaratkaisun tuli perustua ilmastoviisaisiin ja kestäviin rakentamistapoihin.

Palkintolautakunnan valitsema voittajaehdotus Saaret katsottiin kaupunkikuvaltaan ja arkkitehtuuriltaan onnistuneeksi sekä luovan tasapainoisen jatkumon Helsingin merelliselle keskustalle.

100 000 eurolla palkittu voittajatyö kunnioittaa alueen historiallisia arvoja ja kulttuuriympäristöä ja tuo uuden ainutlaatuisen kerrostuman osaksi kansallismaisemaa.

Voittajatyön eduksi katsottiin, että se liittyy ympäröivään Kaartinkaupungin, Ullanlinnan ja Kaivopuiston kaupunkirakenteeseen ja korostaa oivaltavasti alueelta avautuvia näkymiä kohti keskustan maamerkkejä ja merellistä maisemaa. Maisema-arkkitehtuuriltaan korkeatasoinen suunnitelma nivoutuu osaksi kokonaisuutta ja tuo alueelle uusia julkisia ulkotiloja kaupunkilaisten käyttöön.

Makasiinirantaan rakentuu viihtyisä ranta-aukioiden sarja täydentämään Helsinginniemeä kiertävää rantareittiä. Laivasillankadusta muodostuu kaupunkimainen katutila, jota rytmittävät aukiot sekä Uspenskin katedraalille ja merelle avautuvat näkymät.

Akkitehtuuri- ja designmuseosta järjestetään erillinen suunnittelukilpailu, joka on tarkoitus avata, kun toteutuspäätös museosta on tehty vuoden 2023 aikana.