Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Didrichsenin museossa esillä kuvanveistäjä Eila Hiltusen elämäntyö – tästä merkkiteoksesta hänet muistetaan parhaiten

Juhlavassa joulukattauksessa esillä Royal Copenhagenin astioita ja ”kuninkaallinen” joululusikka.

Didrichsenin taidemuseo esittelee kuvanveistäjä Eila Hiltusen elämäntyötä laajassa näyttelyssä.

Hiltusen syntymästä tuli kuluneeksi 100 vuotta 22. marraskuuta.

Eila Hiltusen pitkä ja monipuolinen ura ulottui 1940-luvulta 2000-luvun taitteeseen. Hänen teostensa mittakaava yltää koruista monumentteihin.

Hiltunen oli hengeltään suurten veistosten kuvanveistäjä, joka toimi myös poikkeuksellisen kansainvälisesti.

Hän asui osin Italiassa ja teki monumentaalisia veistoksia muun muassa Saudi-Arabiaan Jeddaan ja Iranin Teheraniin.

Hiltusen teosten mittakaava yltää koruista monumentteihin.

Eila Hiltusen tunnetuin teos on vuonna 1967 valmistunut Sibelius-monumentti. Tämän lisäksi Helsingissä Hiltusen julkisiin veistoksiin voi tutustua Sibeliuksen puistossa Töölössä, Pikkuparlamentin puistossa, Suomen Pankin sivustalla Kruununhaassa, Pasilan Haaga-Helian ammattikorkeakoulun aulassa sekä Didrichsenin taidemuseon veistospuistossa Kuusisaaressa.

Työskentelyn ohella Hiltunen esitelmöi ja kirjoitti kuvanveistostaiteesta.

Hän myös edisti aktiivisesti taiteilijoiden tekijänoikeuksia.

Suomenkieliset johdannot Materian runous – Eila Hiltunen 100 vuotta -näyttelyyn kuullaan kello 12–17 aina tasatunnein. Ruotsinkielinen johdanto näyttelyyn kuullaan kello 11.30. Näyttely jatkuu 29. tammikuuta 2023 asti.

Didrichsenin taidemuseo muistaa tänä jouluna tanskalaisia juuriaan. Gunnar Didrichsen, toinen taidemuseon perustajista, oli syntyjään tanskalainen, ja hän säilytti tiiviit yhteydet kotimaahansa myös Suomeen muuttamisen jälkeen.

Gunnarin ja hänen puolisonsa, suomenruotsalaisen Marie-Louise Didrichsenin, juhlapöydässä käytettiin tanskalaisen Royal Copenhagenin astioita.

Royal Copenhagen on vuonna 1775 perustettu, alkuaan kuninkaallinen posliinitehdas, joka on ollut vuodesta 2013 lähtien osa suomalaista Fiskars Group -konsernia.

Taidemuseon huvilasiiven ruokasalissa on esillä joulukattaus ja -pienoisnäyttely, joka on toteutettu yhteistyössä Royal Copenhagenin ja Fiskars Groupin kanssa.

Kattaukseen on sisällytetty Didrichsenin perheen keräämiä kuninkaallisen hovihankkijan tanskalaisia A. Michelsen -joululusikoita.

Esillä on myös Tanskaa tänä vuonna 50 vuotta hallinneen kuningatar Margareeta II:n vuonna 1984 suunnittelema joululusikka ja kuningattaren Didrichseneille lahjoittama Kevään tulo -teos.

Joulukattaus on esillä 8. tammikuuta saakka.