Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiesitkö? Omaa sähkönkulutusta kannattaa ajoittaa halvemmille tunneille, vaikkei ostaisi pörssisähköä

Omaa sähkön kulutusta kannattaa ajoittaa pois kulutushuipuista eli mahdollisimman halvoille tunneille, vaikka ei olisi pörssisähköasiakas, sanoo asiakkuuspäällikkö Tuomas Yrttiaho Fortumilta.

– Se on loppujen lopuksi meidän kaikkien etu. Se pienentää riskiä sähkökatkoihin ja välillisesti pidemmällä tähtäimellä myös muiden (kuin pörssisähkö)sopimusten hinnoissa, jos pystymme tekemään sitä systemaattisesti.

Sähköpörssin markkinahinta perustuu kysynnän ja tarjonnan lakiin: sähkö on kallista, kun sitä kulutetaan paljon suhteessa tuotantoon ja halpaa, kun sitä kulutetaan vähemmän.

Pörssisähköasiakkaan sähkölaskussa kysynnän ja tarjonnan suhde näkyy heti, koska sähkön hinta määrittyy tunti tunnilta Nordpool-sähköpörssin niin sanotun spot-hinnan mukaan.

Markkinahinta vaikuttaa kuitenkin myös kiinteähintaisten sopimusten hintoihin niin sanottujen futuurien kautta. Futuurit ovat sopimuksia, joilla lyödään lukkoon tulevaisuudessa tehtävien sähkökauppojen hintoja.

Futuurien hinta perustuu siihen, millaista hintaa markkinat sähkölle tulevaisuudessa odottavat.

Jos kaikki kuluttavat sähköä samaan aikaan, tämä nostaa sähkön hintaa.

Kulutushuippujen tasaaminen siis vaikuttaa sähkön pörssihintaan, joka vaikuttaa pidemmällä aikavälillä välillisesti myös futuureihin ja tätä kautta kiinteähintaisten sopimusten hinnoitteluun.

Viimeksi kuluneen vuoden ajan sähkön hinnat ovat lähinnä nousseet ja sähköpörssijärjestelmää on kritisoitu. Tuomas Yrttiahon mukaan suomalaiset maksaisivat kuitenkin sähköstään vielä enemmän, jos pörssiä ei olisi.

– Kokonaisuutena maksaisimme enemmän sähköstä, koska tuotantolaitoksia ei enää käytettäisi optimaalisesti kokonaisuuden kannalta. Pörssin idea on, että kullekin tunnille löydetään edullisin mahdollinen markkinahinta. Sen tarkoitus on optimoida sähkön tuotanto vastaamaan kysyntää.

Sähköä on tänä syksynä ja sitä edeltävinä kuukausina ollut normaalia vähemmän, koska Venäjä hyökkäsi helmikuussa Ukrainaan ja katkaisi kaasutoimituksia. Lisäksi merkittävä osa Ranskan ydinvoimaloista on ollut pitkään huoltoseisokissa ja pohjoismaissa on ollut tavallista huonompi vesitilanne. Vesitilanne on Yrttiahon mukaan nyt hieman parantunut.s