Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tältä näyttää, kun pikaratikka kiihdyttää Helsingissä 68 km/h – Oulunkylässä ihmiset meinasivat tulla alle

Uuden pikaratikan vauhti nousee Viikin suoralla lähes 70 kilometriin tunnissa. Painava kiihdytys tuntuu samalta kuin olisi metron tai lähijunan kyydissä. Matkanteko on miellyttävää, mutta seisaallaan pysyminen ilman kunnon tukea on vaikeaa.

Kyyti on täysin erilaista kuin kantakaupungin raitiovaunuissa, joissa keskinopeus on vajaat 15 kilometriä tunnissa.

– Pikaratikassa tavoitellaan 25 kilometrin keskinopeutta. Se on toteutunut koeajoissa hyvin, kertoo raidejokerin projekti-insinööri Elmo Pellava.

Raidejokerin noin kuukauden kestänyt koeajojakso Roihupellon varikon ja Oulunkylän aseman välillä on päättynyt tällä viikolla onnistuneesti. Helsingin Uutiset testasi pikaratikkaa perjantai-iltapäivän koeajossa.

Matkan varrella olleet ihmiset ovat ottaneet koeajossa olevan pikaratikan innostuneesti vastaan. Moni vilkuttaa ohi ajavalle ratikalle. Pellavan mukaan ainakin yksi pysäkillä ollut ihminen on yrittänyt päästä kyytiin.

Oulunkylän asemalla ihmiset kaivavat taskuistaan puhelimia ja alkavat ottaa kuvia. Yksi kuvaaja on liian innokas ja tulee turhan lähelle raiteita. Kuljettaja joutuu soittamaan hänelle varoituskelloa. Heti perään kello soi koiran ulkoiluttajalle.

– Hän meinasi tulla alle, Pellava huomaa.

Pellava sanoo, että kelloa järeämpi varoitin on äänitorvi. Tööttiä on jouduttu tosin käyttämään vain kerran.

– Ihminen oli keskellä raiteita 70 km/h -alueella. Silloin tuli kiire alta pois.

Pikaratikan koeajoista varoittavia kylttejä on asennettu runsaasti. Varoituksista huolimatta Oulunkylän aseman lähettyvillä kävellään ja pyöräillään jatkuvasti pitkin raidejokerin uusia kiskoja. Varhain perjantaiaamuna raiteita pitkin liikkui niin lapsia kuin aikuisiakin.

Maaherrantiellä asuva perheenäiti on huolestunut lasten turvallisuudesta. Hänellä oli vaunuissa viiden kuukauden ikäinen lapsi.

– Kun lapsi alkaa kävellä, täytyy varoa, ettei hän pääse juoksemaan raiteille.

Nainen odottaa pikaratikan tuloa jo kovasti.

– Meillä ei ole autoa. Kulkuyhteydet paranevat. Virtaviivainen pikaratikka on ulkonäöltään oikein kiva.

Hiljaisen pikaratikan saapuminen kotitalon eteen on yllättänyt koiran kanssa kävelevän Tuomas Erosen, 31, jo monesti. Veräjämäessä asuvan miehen mielestä turvallisuudesta on huolehdittu hyvin.

– Ratikan, pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden välillä on selkeät jaot. Vaikka koira lähtisi vetämään eri suuntaan, on välissä aina ensin pyörätie.

Kiti Vilkki-Eriksson, 67, on ihastellut pikaratikkaa Oulunkylän asemalla.

– Se on siisti ja äänetön. Olen kuikuillut, pääsisikö sen kyytiin jo.

Koiraa ulkoiluttavaa naista ratikan turvallisuus huolettaa ainakin hieman.

–  Täytyy alkaa liikkua varovaisemmin. Koiraa ei voi kuljettaa (hihnassa) enää yhtä vapaasti. Pyöräilijöitä tässä on aina kulkenut, mutta ratikasta tulee ylimääräistä varottavaa.

Vilkki-Erikssonia harmittaa, että pikaratikan myötä yhteydet Espoon suuntaan heikkenevät.

– En pääse enää suoralla yhteydellä Tapiolaan tyttäreni luokse. Matka-aika ei varmaankaan pitene, mutta pientä vaivaa siitä tulee, kun täytyy vaihtaa Keilaniemessä metroon.

Kävely sekä pyöräily Oulunkylän, Pihlajiston ja Viikin raiteilla saattaa lisääntyä joulukuussa. Varoituskyltit otetaan pois ja ne siirretään seuraavalle koeajoalueelle Oulunkylän ja Pirkkolan välille. Vaara ei ole kuitenkaan ohi, koska tuolloinkin ratikka aloittaa matkansa Roihupellon varikolta.

Koeajot jatkuvat eteenpäin kohti raidejokerin läntistä päätepysäkkiä Espoon Keilaniemessä. Reitin yhteispituus on 25 kilometriä. Mikäli koeajot sujuvat suunnitelmien mukaisesti, ne saadaan valmiiksi kesäkuussa 2023.

Lue lisää: Raidejokerin eli pikaratikka 550:n liikenne voi alkaa jo ensi syksynä – hanke valmistumassa suunniteltua aiemmin