Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 100 helsinkiläistä ravintolaa jättisyynissä – näin moni annos paljastui huonoksi: voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen

Noin kuudennes ruoka-annoksista paljastui huonolaatuisiksi, kun Helsingin ympäristöpalvelut selvitti ravintoloiden valmistamien ja jäähdyttämien ruokien laatua vuosina 2021−2022.

Näytteitä otettiin 110 ravintolasta, joissa ruokia valmistetaan etukäteen ja jäähdytetään säilytystä ja myöhempää käyttöä varten. Tutkimuksessa otettiin 205 näytettä: esimerkiksi kastikkeista, kypsennetyistä lihoista ja keitetyistä riisistä.

Näytteistä 77 prosentissa ei ollut huomautettavaa, 7 prosenttia arvioitiin välttäväksi ja 16 prosenttia huonoksi.

Huonot tulokset johtuivat korkeista enterobakteereiden, aerobisten mikrobien ja Bacillus cereus -bakteerien määristä. B. cereus on ruokamyrkytyksiä aiheuttava bakteeri, jonka esiintyminen liittyy usein puutteelliseen jäähdytykseen.

Listeriaa ei todettu yhdessäkään näytteessä.

Näytteistä 65 prosenttia oli jäähdytetty jäähdytyskaapissa. Laadultaan huonoksi arvioitujen ruokien jäähdytyksessä oli puutteita. Ravintoloilla ei ollut käytössä jäähdytyskaappia tai käytössä oleva muu jäähdytysmenetelmä, esimerkiksi kylmävesihaude, ei jäähdyttänyt ruokaa nopeasti kylmäksi.

Ympäristöpalvelut muistuttaa, että kuumentamalla valmistettu ruoka tulee jäähdyttää enintään neljässä tunnissa +6-asteeseen tai sen alle. Nopea jäähdytys estää bakteerien lisääntymisen, ja ruoan laatu säilyy hyvänä.

– Valvontaprojektin perusteella ruokien jäähdytyksessä on joissakin ravintoloissa vielä parannettavaa, jotta ruokamyrkytysriskiä voidaan pienentää, toteaa elintarviketarkastaja Marjo-Kaisa Meriläinen tiedotteessa.

Juttua muokattu 1.12. kello 11.11 Jutun kuva vaihdettu.