Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Jätkäsaaren historiallinen makasiini saa vihdoin uutta käyttöä – tätä kaikkea siihen suunnitellaan

Jätkäsaaressa sijaitsevaan historialliseen L3-makasiiniin suunnitellaan ravintoloita, näyttelyitä ja liiketilaa.

Kaupunki järjesti vuonna 2020 konseptikilpailun Tyynenmerenkadulla sijaitsevan Tyynenmerenkadun varastomakasiinin kehittämiseksi ja myymiseksi uuteen käyttöön. Kilpailuun saatiin kolme tarjousta.

Arviointiryhmä valitsi voittajaksi kiinteistösijoitusyritys Cobbleyard Real Estaten ehdotuksen L3 Itämeritalo. Suunnitelmassa makasiinirakennuksesta luodaan kaikille avoin kohtaamispaikka, johon on suunnitteilla ravintoloita, liiketilaa ja muunneltavia tiloja.

Satamamakasiinin lisäksi tontilla on teollisuusnosturi, joka kuuluu kehitettävään kokonaisuuteen.

Kilpailun voittajan valinnassa painotettiin toteuttamiskelpoista ehdotusta, jolla voitaisiin kehittää makasiinirakennusta sekä hyödyntää jo olemassa olevia tiloja. Uuden omistajan odotetaan suunnittelevan ja tuottavan rakennukseen monipuolisia kulttuuria, vapaa-aikaa ja yhdessäoloa palvelevia tiloja.

– Erittäin hienoa, että historiallinen makasiinirakennus saa arvonsa mukaisen, maltillisen mutta tehokkaan kehitysratkaisun. Tämä on omiaan edelleen vahvistamaan alueen houkuttelevuutta ja vetovoimaa hyödyntämällä rakennuksen ainutlaatuisia piirteitä, toteaa tiedotteessa kaupunkiympäristön toimialajohtaja Ville Lehmuskoski.

Helsingin Uutiset kertoi jo vuonna 2018 makasiineissa toimineiden vuokralaisten epävarmuudesta kaupungin suunnitelmien suhteen. Tiloissa on ollut vuokralasina muun muassa galleriayrittäjiä.

Lue: Remontti tyhjentää Jätkäsaaren makasiinit

Rakennuksen katutaso avataan yleisölle. Terasseja kunnostetaan ja avataan lisää. Myös kattoterassin toteutusta tutkitaan. Ensimmäistä kerrosta avataan laajemmin ja valaistaan lasiseinillä ja -ovilla. Makasiinin keskelle luodaan atriumi, joka toimii rakennuksen keskipisteenä. Toiseen kerrokseen tehdään toimistotiloja. Ylempiin kerroksiin on suunnitteilla näyttelyihin ja luovaan toimintaan soveltuvia hybriditiloja.

– Rakennus tulee kunnostuksen jälkeen muistuttamaan alueen historiasta ja toimimaan nykypäivän kaupunkilaisten kohtaamispaikkana. Tavoitteena on ottaa rakennus käyttöön sen 100-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2024, kertoo Mattias Lindfors Cobbleyard Real Estatesta tiedotteessa.

Arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema varastomakasiinirakennus on valmistunut vuonna 1924. Rakennus sijaitsee Länsiterminaalin vieressä.

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee makasiinirakennuksen konseptikilpailun ratkaisemista ja tonttivarausta kokouksessaan tiistaina.