Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liisan, 41, pieni tytär joutui järkyttävään tapaturmaan helsinkiläisessä kauppakeskuksessa  – "Aloin huutaa hysteerisesti ihmisiä apuun"

Lauttasaaressa asuva Liisa Lähteenmäki, 41, koki viime viikolla kauhunhetkiä asioidessaan 5-vuotiaan tyttärensä kanssa kauppakeskus Lauttiksessa.

Kauppareissu muuttui silmänräpäyksessä unohtumattomaksi ja ikäväksi kokemukseksi, kun tyttären käsi joutui tuntemattomasta syystä liukukäytävän käsikaiteen sisälle.

– Olimme tulossa parkkitasolta kahvilan eteen ja ehdimme päästä jo liukutason yläpäähän. Menin laittamaan roskaa roskikseen, kun kuulin että lapsi alkaa huutaa, Lähteenmäki muistelee viimeviikkoista tilannetta.

Tyttö oli liukutasolta poistuessaan kuljettanut kättään hihnan kaiteella. Kaiteen päätyttyä lapsi ei kuitenkaan syystä tai toisesta päästänyt irti, vaan piti siitä kiinni hihnan jatkaessa matkaansa laitteen sisälle.

– Kuultuani kovan huudon ryntäsin tytön luokse ja aloin huutaa hysteerisesti ihmisiä apuun, äiti muistelee.

Lähteenmäki meni itsekin tilanteessa shokkiin, eikä tiedä, painoiko joku hätäkatkaisinta vai pysähtyikö hihna itsestään.

– Ne sekunnit olivat elämäni pisimmät ja pelottavimmat. Olin varma, että käsi on mennyttä. Kesti ehkä 10–20 sekuntia ennen kuin käsi saatiin irti.

Paikalle tullut vartija soitti hätäkeskukseen ja avuksi tullut nainen lähti hakemaan kylmäpussia. Vartija ohjasi äidin ja tyttären kauppakeskuksen valvomoon, jonne myös apuun tullut nainen tuli mukaan.

Hätäkeskuksesta kehotettiin hakeutumaan lastensairaalan päivystykseen, sillä akuuttia hätää ei ollut. Tytön sormet liikkuivat.

– Apunamme ollut nainen tarjoutui lähtemään jopa kuskiksi sairaalaan. Kiitin häntä ja sanoin, että pärjäämme. Päivystyksessä meni loppuilta ja alkuyökin.

Kädestä otettiin röntgenkuvat, mutta murtumia ei ollut.

Tyttö ei jälkikäteen osannut sanoa, miksi hän ei ollut irrottanut kättään ajoissa kaiteesta.

Lauttiksen kauppakeskuspäällikkö Heli Vainio pahoittelee tapahtunutta ja kertoo, ettei ole koskaan kuullut vastaavasta yli 40-vuotisen uransa aikana kaupan alalla.

– Tämä oli harvinainen yhteensattumien summa ja ikävä tapahtuma. Onneksi siinä ei käynyt pahemmin.

Vainio kertoo katsoneensa jälkikäteen onnettomuuden kameratallenteelta.

– Tyttö oli liukutason yläpäässä ja kuljetti kättään kaiteella. Yhdellä kertaa hän antaa käden kulkea lattiatasoon asti. Kävin itsekin kokeilemassa. On suuri vaara, että sormet jäävät väliin.

Liukutaso ei onnettomuuden jälkeen ole Vainion mukaan ollut pois käytöstä, eikä siihen ole tehty korjauksia.

– Liukutaso on toiminut täysin turvallisuusmääräysten mukaisesti. Taso pysähtyy automaattisesti heti, kun koneisto huomaa vierasesineen.

Liisa Lähteenmäki sanoo olevansa syvästi kiitollinen heitä auttaneille ihmisille.

– Oli ihana huomata, että ihmisiä tuli avuksi. Itse en pystynyt tekemään muuta kuin huutamaan apua.