Jotkut äidit suuttuvat, mikäli lapsi askartelee kortin isälle, joka ei ole mukana lapsen arjessa, kerrotaan Espoon varhaiskasvatuksesta.
Espoolainen perheenisä hämmästyi, kun hänen poikansa päiväkodin eskariryhmässä ei huomioitu isänpäivää askarteluilla.
Isä kirjoitti Länsiväylän mielipidesivulla, että päiväkodin muissa ryhmissä lapset tekivät isille lahjoja tai kortteja, mutta hänen lapsensa ryhmässä merkkipäivä unohdettiin.
– Tästä ei infottu mitään erikseen. Asia vain haudattiin kaikessa hiljaisuudessa, nimimerkki kolmen lapsen isä kirjoitti.
HU:n sisarlehden Länsiväylän puhelimitse tavoittama isä arveli, että päätös isänpäivän unohtamisesta tehtiin eskariryhmässä tietoisesti.
Merkkipäivän muuttuvat käytännöt eivät ole kuitenkaan uusi ilmiö. Jo vuonna 2017 Helsingistä uutisoitiin, että osa päiväkodeista on korvannut isänpäivän läheistenpäivällä.
Aluepäällikkö Tarja Ojanen Espoon kaupungin varhaiskasvatuksesta pitää tilannetta valitettavana ja sanoo, että siitä otetaan opiksi. Myös kyseisen päiväkodin johtaja esittää pahoittelunsa.
Ojasen mukaan taustalla oli yhden opettajan linjaus. Kyseisessä eskariryhmässä on Ojasen mukaan paljon lapsia, joiden isä ei ole aktiivisesti lasten arjessa mukana. Ojanen korostaa, että opettajan motiivi oli hyväntahtoinen.
– Hän oli tarkoittanut vain hyvää ja halunnut ’säästää’ osaa lapsista mielipahalta.
Ojasen mukaan tilanteelta olisi ehkä vältytty, jos asiasta olisi etukäteen puhuttu päiväkodin pedagogisessa palaverissa. Nyt näin ei käynyt, koska opettaja oli palaverin aikaan lomalla.
– (Palaverissa) ehkä olisi yhdessä pohdittu, mitä kunkin lapsen näkökulmasta olisi parasta tehdä.
Isän hämmästystä lisäsi, että päiväkodin omassa kalenterissa mainitaan useita juhlia.
– Katsoin päiväkodin seinällä isoa juhlapäiväkalenteria, jossa isolla mainostettiin muun muassa seuraavia juhlia: Vesak, Kiinalainen uusivuosi, Íd al-adha, Arafat-päivä, Corpus christi, Rosh hashana, Diwali jne. Kaikki juhlat ovat tärkeitä ja on hyvä, että niitä juhlitaan sekä opetetaan lapsille erilaisia kulttuureita, isä kirjoitti mielipiteessään.
Ojanen korostaa, että taustalla ei ole monikulttuurisuuteen liittyviä syitä, vaan kyse on vanhempien eroihin liittyvistä tilanteista.
Ojasen mukaan varhaiskasvatuksessa joudutaan aika ajoin vastaamaan tiukkoihin puheluihin joiltakin äideiltä.
– Äidit ovat pahoittaneet mielensä, kun lapsi on halunnut tehdä isänpäiväkortin, vaikkei isä ole arjessa mukana. Nämä ovat hienovaraisia asioita, joissa meidän pitää luovia, ja nyt se ei kaikin puolin onnistunut, Ojanen kertoo.
Mielipidekirjoituksen tehnyt isä ei ole eronnut. Hän kertoo, että kirjoituksen motiivina oli ottaa asia esille isien puolesta yleisesti.
– Tasa-arvo on minulle tärkeä arvo, mutta mielestäni sitä ei toteuteta tällä tavalla, että tehdään tietystä ihmisryhmästä näkymätön, isä kirjoitti mielipiteessään.
Ojasen mukaan päiväkodissa oli tehty videotervehdys päivän puuhista. Hän pohtii, eikö isä nähnyt tällä tervehdyksellä mitään arvoa.
Espoon varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila kertoo, että kaupungin päiväkodeissa ei ole yhteistä linjausta merkkipäivien vietosta.
– Asiat tulee ratkaista kussakin yksikössä tilanteen mukaan ja niin, että se parhaalla tavalla edistää laadukkaan varhaiskasvatuksen toteuttamista.
Kaikki päiväkodit noudattavat varhaiskasvatussuunnitelmaa, jossa siinäkään ei ohjeisteta merkkipäivien viettoa.
– Mutta siellä (suunnitelmassa) korostetaan muun muassa hyvää yhteistyötä huoltajien kanssa sekä kulttuurisen moninaisuuden kunnioittamista. Ratkaisuista olisikin hyvä keskustella etukäteen huoltajien kanssa ja etsiä kuhunkin tilanteeseen parhaiten sopiva käytäntö, Mattila toteaa.