Tietoa pitää vain tykittää jatkuvasti, sanoo kirkon perustaman walk in -terapian työntekijä.
Nuoret tarvitsisivat kuunteluapua ja tukea silloin, kun mieltä painaa. Myös tietoa mielenterveysongelmista pitäisi olla riittävästi tarjolla. Nämä asiat nousivat esille nuorten kaupunginvaltuustolle jättämistä aloitteista.
– Nuorilla on tarve päästä purkamaan ajatuksiaan anonyymisti jollekin, joka vain kuuntelee ja pyydettäessä auttaa, yhdessä aloitteessa todettiin.

Nuorille on olemassa monenlaisia mielenterveyttä tukevia palveluja, mutta aina he eivät tunnu löytävän niihin.
Kaupungilla on matalan kynnyksen Mieppejä, joista saa tukea mielen hyvinvointiin. Yli 13-vuotiaille nuorille ja aikuisille tarkoitetut Miepit sijaitsevat Myllypurossa, Kalasatamassa ja Haagassa.
Mieppiin voi mennä myös ilman ajanvarausta. Siellä on mahdollista sopia tarpeen mukaan 1–5 keskusteluaikaa. Palvelu on maksuton.
Toistaiseksi 13–18-vuotiaat eivät tunnu suurissa määrin löytäneen Mieppeihin, joiden ensimmäinen toimipiste avautui syksyllä 2020.
– Suurin käyttäjäryhmämme ovat parikymppiset. Alle 18-vuotiaita on vähemmän, ensilinjan palveluiden päällikkö Sami Keränen kertoo.
Keränen on ollut mukana nuorisovaltuuston kokouksissa, joissa Mieppien tavoittavuudesta on puhuttu.
– Oppilaitosten ja koulujen kanssa on viritelty yhteistyötä, jotta Mieppi olisi niissä paremmin näkyvissä vaihtoehtona. Kouluilla tosin on luontevaa, että oppilaat hakeutuvat oppilashuollon piiriin, Keränen arvioi.
Yksi mahdollisuus Miepin markkinointiin voisi Keräsen mukaan olla sosiaalinen media.
– Sitä kannattaisi varmasti hyödyntää, mutta ainakaan toistaiseksi meillä ei ole ollut siihen resursseja.
Miepin konsepti sinänsä toimisi Keräsen mielestä hyvin nuorille.
– Meihin voi ottaa yhteyttä tai tulla käymään. Mitään rajauksia ja kriteerejä ei ole. Ammattilaisen kanssa sitten pohditaan, mikä tilanteessa on järkevää.
– Lääkäreitä Miepeissä ei työskentele, joten tukevampaa apua tarvittaessa asiakas ohjataan eteenpäin.

Kirkko aloitti Helsingissä vuoden alussa 16–29-vuotiaille tarkoitetun walk in -terapian, jossa pääsee keskustelemaan terapia-ammattilaisen kanssa ilman ajanvarausta. Palvelussa työskentelevät terapeutit ovat koulutettuja psykoterapeutteja tai ratkaisukeskeisiä lyhytterapeutteja.
Matteuksenkirkolla Itäkeskuksessa maanantaisin kello 14–18 tarjottavalla walk in -terapialla kirkko halusi helpottaa psykiatrian palvelujen ruuhkautumista.
– Pari viime kertaa on ollut todella hiljaista. On turhauttavaa, että joka paikassa mietitään miten nuoret pääsisivät terapian pariin. Täällä jopa neljä terapeuttia odottaa, että nuoria tulisi, harmitteli erityisnuorisotyönohjaaja, psykoterapeutti Henna-Mari Kettusaari totesi Helsingin Uutisille lokakuun lopussa.
Lehtijutun myötä walk in -terapian suosio räjähti.
– Muutaman viikon ajan oli tungosta. Seuraavana maanantaina tuli 16 ihmistä neljän tunnin aikana ja sitä seuraavana 24, Kettusaari kehuu.
Ensimmäisenä maanantaina kaikki pääsivät keskustelemaan, mutta viikon päästä kahdeksan asiakasta ei mahtunut enää sisälle.
– Osan kanssa vaihdettiin yhteystietoja, jotta pystyimme myöhemmin keskustelemaan videoyhteydellä. Osaa pyydettiin tulemaan seuraavalla kerralla uudestaan.
Kettusaari on huomannut, että keskustelumahdollisuudesta pitääkin viestiä jatkuvasti.
– Tykitämme nyt tästä Instagramiin ja Tiktokkiin. Olemme tekemässä nuorten kanssa mainosvideoita, joita ryhdymme jakamaan Tiktokissa vuoden alusta.
Myös nuorten aloitteita käsitellyt kaupunginvaltuusto päätti selvityttää, voitaisiinko koulupsykologin avun ja kouluterveydenhoitajien määrää lisätä.