Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Pelkään vanhenemista ihan sikana", sanoo 15-vuotias Noomi – Näin teini-ikäiset käsittelevät mielenterveyttä, koulupaineita ja ihmissuhteita

Kaupunginteatterin ammattilaiset valmistivat esityksen nuorten kanssa.

Pelkään vanhenemista ihan sikana ja sitä, että herään joku päivä mun sängystä ja tajuan, et oon nelkyt, enkä voi sille mitään. Kaikki uudet trendit ja jutut on mennyt, mä en ole enää nuori.

Näin kertoo 15-vuotias Noomi Öhman.

Ysiluokkalaisen ikäkriisi tulee puheeksi, kun hän kertoo tekemästään kirjoitelmasta, jonka päähenkilönä on keski-ikäinen, perheensä menettänyt ja alkoholisoitunut mies.

– Also (myös) työttömyys pelottaa, Öhman toteaa.

Malmilla asuvan aktiivisen, nauravaisen ja puheliaan Öhmanin työttömyyspelot kuulostavat nelkytvuotiaan toimittajan korvaan ennenaikaisilta. Ysiluokkalainen Öhman on ohjaajana seurakunnan lastenkerhossa kerran viikossa, toimii isosena, on oppilaskunnan hallituksessa ja ilmoittautuu mukaan aina projekteihin, joissa saa esiintyä ja olla äänessä.

– Rakastan esiintymistä: esillä, näkyvänä ja kuultuna olemista.

Sen vuoksi hän lähti mukaan myös Pääroolissa Malmi -projektiin, jossa Helsingin kaupunginteatterin ammattilaiset valmistavat esityksen yhdessä nuorten kanssa.

Nuorten omiin tarinoihin pohjaava esitys Who dis? sai ensi-iltansa tiistaina Malmitalolla.

Öhmanillahan menee hyvin.

Kukaan ei näe, mitä mä tunnen tai koen.

– Sä näet vaan ulkokuoren. Kukaan ei näe, mitä mä tunnen tai koen, Öhman muistuttaa ja kertoo masennuksestaan:

– Joka aamu käyn tosi isoa päänsisäistä kamppailua, että saan itseni ylös sängystä.

– Nousen, koska mun on pakko mennä kouluun ja tehdä mun velvollisuudet.

Mielenterveys on yksi teema, jota käsitellään esityksessä. Paineet lukioon pääsemisestä, päihteet, ahdistus ja ihmissuhteet ovat kirjoitelmien kautta nuorten itsensä esitykseen nostamia aiheita.

– Nuoria huolettaa tosi monet asiat, Öhman sanoo.

Se tulee ilmi näytelmässäkin.

– Sit tulee se, et ne on vaan nuoria, joilla on teiniangsti ja sen takia niitä ei kuunnella. Damn (hitto)! Öhman tuhahtaa.

Esitystä on ollut työstämässä noin 30 nuorta. Lavalla nähdään heistä parikymmentä.

Esityksen käsikirjoituksen nuorten tekstien pohjalta laati teatterityön ammattilaiset Janne Puustinen, ohjaajana toimi Laura Ikonen. 

– Olen häkeltynyt siitä rehellisyydestä ja avoimuudesta, jota nuoret ovat prosessin aikana osoittaneet, Puustinen kertoo.

– Esitystekstiä työstäessämme olemme halunneet olla mahdollisimman uskollisia nuorten omalle äänelle. Se on tämän materiaalin äärellä ollut helppoa.

Öhman kertoo lopputuloksen olleen yllätys nuorille.

– Tää ei ole tarinallinen kertomus, jotkut voi olla upset about it (harmissaan), mutta tää on modernia teatteria parhaimmillaan.

Ensi-illan alla kaupunginteatterin ammattilaisten häärätessä Malmitalon pienen salin lavasteita, valoja ja äänimaisemaa kuntoon, Öhman pohtii, missä määrin esitys on nuorten oma.

–  Nuorten ääni kuuluu ja nuoret esiintyvät, joo, mutta loppukädessä näytelmä on aikuisten kirjoittama ja suunnittelema.

– Mutta ei tällainen esitys olisi koskaan syntynyt ilman aikuisia, hän lisää.

Who Dis?-esitykset 29.11., 2.12., 7.12., 13.12. kello 18, Malmitalo, pieni sali. Esitys on maksuton, paikka kannattaa varata etukäteen: paaroolissamalmi@hkt.fi tai tekstiviestillä p. 040 652 9932. Esitystä ei suositella alle 12-vuotiaille.