Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapinlahden sairaala-alueen kehitys nytkähti eteenpäin – tällainen kiistellystä kohteesta tulee

Helsinki jatkaa Lapinlahden sairaala-alueen käytön suunnittelua alueen vuokralaisten ja kaupunkilaisten kanssa. Tavoitteena on löytää kestävä ratkaisu kulttuurihistoriallisesti merkittävän kiinteistön kunnostamiseksi yhteistyössä kiinteistönkehitysyhtiö NREPin kanssa.

Puistoalue aiotaan säilyttää nykyisessä laajuudessaan eikä alueelle ole tulossa uudisrakentamista, kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Kaupunki aloittaa joulukuussa suunnittelutyön, jonka tavoitteena on Lapinlahden sairaalarakennusten korjaaminen nykyisenlaiseen ja uuteen, alueen luonteeseen sopivaan käyttöön.

Tavoitteena on luoda edellytykset mielenterveystyön ja avoimen kulttuuritoiminnan jatkumiselle muun toiminnan rinnalla.

NREPin aiemmin tekemiä ehdotuksia hyödynnetään suunnittelun pohjana soveltuvin osin. Päärakennukseen on ehdotettu muun muassa hostelli- ja työskentelytilojen kunnostamista. Osapuolet ovat kuitenkin avoimia myös muille ideoille.

Suunnittelun pohjaksi kerätään kaupunkilaisten ajatuksia Kerrokantasi-palvelussa 20. tammikuuta asti.

Peruskorjausten rahoittamiseksi kaupunki suunnittelee uutta omistusjärjestelyä. Tavoitteena on, että kaupunki ja NREP perustaisivat kiinteistöosakeyhtiön, joka vastaa Lapinlahden tilojen kunnostamisesta, omistamisesta ja vuokraamisesta.

Kaupunki voisi joko myydä tai luovuttaa rakennukset uudelle yhtiölle. Kiinteistö Oy Kaapelitalo on mukana kokonaisuuden selvittämisessä.

Kaupunkiympäristön toimiala ehdotti vuonna 2020 sairaalarakennusten myymistä NREPille, joka oli voittanut alueen kehittämisestä järjestetyn kilpailun. Sairaalan lähelle olisi rakennettu muun muassa hotelli.

Kaupunginhallitus hylkäsi ehdotuksen ja päätti, että kaupunki selvityttää, miten Lapinlahti voidaan kunnostaa ja säilyttää toisella tavalla.

Vuonna 1841 valmistunut päärakennus ja sivurakennukset ovat odottaneet pitkään ratkaisua siitä, mihin käyttöön ne korjataan. Tiloja on viime vuosina vuokrattu Osuuskunta Lapinlahden Tilajakamolle ja Lapinlahden Lähde Oy:lle.