Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Potilaat odottaneet Espoon Jorvin päivystyksessä jopa 70 tuntia – ennätysruuhkien taustalla on nyt tämä syy

Osastopaikkoja jonottavat potilaat ruuhkauttavat Espoon Jorvin yhteispäivystystä ennätyksellisen pahasti.

Tämän viikon maanantaina noin 20 potilasta odottamassa jatkohoitopaikkaa pääasiassa Espoon sairaalasta tai Husin erikoissairaanhoidon osastoilta. Asiasta uutisoi Helsingin Uutisten sisarlehti Länsiväylä.

Pisimmillään päivystyksessä olevat potilaat ovat joutuneet odottamaan jopa 70 tuntia.

– Meidän kokonaiskävijämäärät eivät ole merkittävästi muuttuneet, mutta päivystyspoliklinikalla vietetty aika on pidentynyt, kun osastopaikkoja ei ole. Meillä on osastollinen osastoille odottavia, kertoi osaston ylilääkäri Riitta Vahanne Jorvin yhteispäivystyksestä maanantaina.

Tilanne on ollut vaikea jo pidemmän aikaa, mutta nyt päivystyksessä vietetty jonotusaika on ennätyksellinen.

Vahanteen mukaan tilanne kuormittaa sekä potilaita että päivystyksen henkilökuntaa.

Päivystyksen sänkypaikat eivät tahdo enää riittää, eikä henkilökuntaakaan ole mitoitettu huolehtimaan useaksi vuorokaudeksi päivystykseen jäävistä potilaista.

– Tilanne on jatkunut varsin hankalana jo syksystä, Vahanne sanoo.

– Päivystyksen kannalta olisi ideaali, että potilas pääsisi saman tien jatkohoitoon. Tilanne kaatuu päivystyksen niskaan, koska potilaita on kuitenkin.

Osastot ovat puolestaan täynnä potilaita, koska hoitoa jo saaneet potilaat eivät pääse esimerkiksi palveluasuntoon tai kotiin. Tällaisia väärässä paikassa olevia potilaita on arvioitu olevan Husissa jo noin 10 000.

Jorvin päivystys on ollut tänä syksynä muutamaan otteeseen niin ruuhkainen, että ambulanssit on jouduttu ohjaamaan Jorvin sijasta Meilahden päivystykseen. Viimeksi näin jouduttiin toimimaan viime viikolla, Vahanne kertoo.

Millaisia lähiajan kokemuksia sinulla on Helsingin päivystyksistä Meilahden Haartmanista tai Malmilta? Kerro niistä allaolevalla lomakkeella! Teemme vastausten pohjalta juttua, joten liitä mukaan myös yhteystietosi, mikäli sinua voi haastatella juttuun.