Husissa rokotetaan influenssaa vastaan vielä ensi viikolla. Ylilääkäri korostaa, että myös riskiryhmien ja iäkkäiden lähipiirin olisi tärkeää rokottautua.
Husin Meilahden tornisairaalan rokotuspisteellä on huomattu rokotusta hakevien määrän vähentyneen. Pisteellä annetaan influenssa- ja koronarokotuksia.
Apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen epidemiologisesta yksiköstä kertoo, että aluksi kävijöitä oli noin 200 päivässä, viime päivinä enää alle 100.
– Eli määrä on puolittunut.
Rokotukset saa vuoronumerolla ilman ajanvarausta. Ruotsalaisen mukaan rokotettavaksi pääsee tällä hetkellä käytännössä ilman jonoa. Rokotukset käynnistyivät loka-marraskuun taitteessa ja jatkuvat 9. joulukuuta asti.
– Nyt on juuri oikea aika ottaa influenssarokotus, sillä rokotesuojan kehittyminen vie pari viikkoa, hän kannustaa.
Influenssarokotus annetaan maksutta muun muassa kaikille yli 65-vuotiaille, alle 7-vuotiaille, sote-työntekijöille, raskaan oleville sekä erikseen määritellyille riskiryhmille. Lisäksi rokotteen saa riskiryhmien lähipiiri, kuten esimerkiksi samassa taloudessa asuva tai kun on kontaktia riskiryhmäläiseen kuten isovanhempiin.
– Terveiden lähipiiriläisten on tärkeää hakea rokote, sillä he suojaavat epäsuorasti niitä, jotka eivät ikänsä tai sairautensa vuoksi saa yhtä hyvää rokotevastetta.
Ruotsalaisen mukaan osassa Euroopan maista influenssaepidemia on jo alkanut. Myös Suomessa tapausmäärät ovat lisääntyneet, joten epidemia voi alkaa jo ennen joulua.
Meilahden rokotuspisteellä saa samalla myös koronarokotuksen, joka yli 65-vuotiailla ja riskiryhmäläisillä on viides annos ja voimakkaasti immuunipuutteisilla kuudes.
Ruotsalainen toteaa, että influenssakaudesta voi tulla tavallista voimakkaampi siksi, että aiemmat koronavarotoimet, kuten tehostettu käskihygienia ja maskit, eivät ole samaan tapaan ihmisillä käytössä.
Nämä varotoimet ehkäisevät myös influenssaa, joten väestöllä ei ole laajalti sairastettua tautia suojana. Sairastettu influenssa voi tarjota jonkinasteista suojaa uudelle taudille noin vuoden.
Koska koronaakin on samanaikaisesti yhä paljon, Ruotsalainen toivoisi etenkin riskiryhmäläisten käyttävän FFP-hengityksensuojaimia yleisissä sisätiloissa ja joukkoliikenteessä.
Vielä ei ole selvillä, mikä influenssaviruksista tänä talvena on valtavirus. Virustyypistä riippuu aina, kuinka hyvin rokote tehoaa.
– Influenssa aiheuttaa koronan tavoin ikääntyvillä ja riskiryhmiin kuuluvilla sairaalahoitoa vaativaa tautimuotoa ja pitkittynyttä toipumista, sekä lisää kuolemanriskiä.
– Lisäksi ensimmäisen kahden viikon aikana influenssa kasvattaa yli 65-vuotiailla sydäninfarktin riskin 3–5-kertaiseksi ja aivoinfarktin riskin 2–3-kertaiseksi. Niillä yli 65-vuotiailla, joilla on taustalla jokin sydänsairaus tai diabetes, sydäninfarktin riski on influenssan jälkeen kuusinkertainen, Ruotsalainen kertoo.
Viime vuonna influenssarokotuskattavuus nousi yli 65-vuotiaissa 63 prosenttiin, eli 10 prosentilla.
– Näin reipasta nousua en ole aiemmin nähnyt. Kattavuusastetta pitäisi kuitenkin edelleen nostaa joka vuosi.
Meilahden sairaalan lisäksi Hus rokottaa aikuisia vielä ensi viikolla Helsingissä Syöpäkeskuksessa sekä Kirurgisessa sairaalassa. Tarkemmat tiedot ja ajat löytyvät linkistä www.hus.fi -sivun ylälaidasta.