Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taiteilija huomasi Roihupellossa ja Italian Pompejissa yllättäviä yhtäläisyyksiä ja maalasi niistä näyttelyn – "Tajusin, että olin kokenut saman aiemmin"

Paikat jättävät jäljen Merja Salonen Di Giorgion maalauksiin.

Äkkiä ajatellen Roihupellon teollisuusalueella ja Italiassa sijaitsevalla Pompejilla ei ole mitään yhteistä. Taidemaalari, kuvataiteilija Merja Salonen Di Giorgio näkee toisin silmin. Hänen juuri avattu näyttelynsä Roihupelto – Pompeji -kahden maailman välissä Galleria Aarnissa nostaa esiin paikkojen yllättäviä yhtäläisyyksiä.

Nämä kaksi paikkaa ovat toimineet taiteilijalle kokonaisen näyttelyn inspiraation lähteenä.

Merja Salonen Di Giorgiolla oli 15 vuotta, vuodesta 2006 lähtien, työhuone Helsingissä sijaitsevalla Roihupellon pienteollisuusalueella. 1970-luvun arkkitehtuuria edustavissa rakennuksissa on nauhamaiset ikkunat ja talojen läpi pääsee oikaisemaan kadulta toiselle. Rakennusten väliin jää kiinnostavia tiloja ja näkymiä.

– Roihupellossa syntyi jännittäviä vaikutelmia valon ja varjon vuorottelusta. Mietin, miksi se on tuttua ja tajusin, että olin kokenut saman Pompejissa, missä olin käynyt pari vuotta aiemmin, Merja Salonen Di Giorgio kertoo.

Ensimmäinen Roihupeltoon liittyvä maalaus valmistui vuonna 2007, mutta se ei ole mukana näyttelyssä. Kuusi vuotta sitten Merja Salonen Di Giorgio koki, että hän haluaa käsitellä Roihupelto–Pompeji -aihepiiriä laajemmin.

Taiteilija on yhdistänyt näkymiä yllättävällä tavalla. Roihupellossa sijaitsevan kadun päässä näkyykin Vesuvius tai pompejilaisen talon koristelu on saanut aiheensa nauhamaisista ikkunoista.

Taiteilija on yhdistänyt näkymiä yllättävällä tavalla.

– Pompeji on todella kiinnostava paikka, koska siellä ehdittiin asua 500 vuotta ennen kuin Vesuviuksen purkaus vuonna 79 hautasi sen tuhkaan. Pompeji on kuin aikakone.

Merja Salonen Di Giorgio vietti Italiassa residenssissä ollessaan vain muutaman päivän Pompeijissa, mutta sinä aikana kulki katuja päästä päähän, valokuvasi, aisti iloista tunnelmaa ja merkitsi kulkemansa reitit karttaan.

Jokainen näyttelyn maalaus on itsenäinen, mutta samalla ne muodostavat kokonaisuuden.

1,5 vuotta sitten Merja Salonen Di Giorgio joutui muuttamaan pois Roihupellon työhuoneelta, koska talossa alkoi remontti. Hän pitää kuitenkin tiiviisti yhteyttä alueen taiteilijoihin Taidekortteli ry:n kautta, jota hän oli aikoinaan perustamassakin.

Näyttelyn uusimmat maalaukset ovat syntyneet uudella työhuoneella Pitäjänmäellä.

– Olen tyytyväinen myös nykyiseen työhuoneeseeni, mutta Pitäjänmäki ei ole vaikuttanut minuun samalla tavalla kuin Roihupelto. Työhuone on taiteilijalle huipputärkeä paikka, koska se antaa myös mahdollisuuden uudistumiseen, taiteilija miettii.

Näyttelyyn teemaan liittyykin myös ajatus luopumisesta.

– Arkeni on nyt toisaalla. Roihupelto on nyt ikuistettu ja käsitelty. Jokainen paikka jättää jäljen.

– Kun pyöräilin Roihupellossa sellaisen paikan läpi jonka olin maalannut, tuntui kuin olisin ajanut omassa maalauksessani.

Taiteilija tekee kaikki maalauspohjat itse ja hän käyttää sellaisia maaleja, jotka olivat tyypillisiä ennen 1850-lukua. Hän sekoittaa maalit itse pigmenteistä, pellavaöljystä, kananmunasta ja vedestä. Toisinaan hän käyttää maalauksiinsa puikkomaista öljyväriä, jolla saa aikaan hieman rosoisen maalipinnan. Värit hehkuvatkin maanläheisissä, lämpimissä sävyissä.

– Väripaletti on ollut rajatumpi, mutta se inspiroi. Esimerkiksi hapettuneesta raudasta tulee eri värejä ja niitä on käytetty kauan ihmiskunnan historiassa.

Tulevaisuudessakin Merja Salonen Di Giorgio aikoo jatkaa värien ja materiaalien tutkimista.

Galleria Aarni toimii Leppävaarassa kauppakeskus Sellon kolmannessa kerroksessa. Roihupelto – Pompeji -kahden maailman välissä -näyttely jatkuu 23. joulukuuta asti. Galleria on avoinna ti-pe kello 11–19 ja viikonloppuisin kello 12–16. Galleria on suljettu itsenäisyyspäivänä 6.12., samoin välipäivät 24.12.2022–1.1.2023.