Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhaan Herttoniemeen sovitellaan lisää taloja – ”Suojelu ei tarkoita sitä, ettei uutta rakentamista voisi tulla”, sanoo kaava-arkkitehti

Länsi-Herttoniemi kasvaa viheralueiden reunoilla sekä metroasemien ympäristössä.

Länsi-Herttoniemen täydennysrakentamisen suunnittelu on alkanut.

Laadittavan asemakaavan tavoitteena on ajantasaistaa vanhentuneet kaavat sekä suojella arvokkaat rakennukset ja puistot. Lisäksi etsitään paikkoja uusille asuintaloille.

Vanha Herttoniemi väljästi ja luonnonläheisesti rakennettuine kerrostaloineen on harvinaisen eheänä säilynyt 1950-luvun asuinalue, ja lisäksi sen pientaloalue on erikseen rankattu valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi. Pientaloalue ei sisälly nyt vireillä olevaan kaavahankkeeseen.

Arkkitehti Leena Holmila kaupunkiympäristön toimialalta kommentoi, että alueen tunnistettujen arvojen suojelu on yksi kaavahankkeen keskeinen tavoite.

– Kaavaluonnoksessa on esitetty rakennuksia ja piha-alueita koskevia suojelumääräyksiä. Täydennysrakentamista ei ole esitetty olemassa oleville tonteille, vaan uusia rakennuspaikkoja on esitetty nykyisten viheralueiden reunamille siten, että kulttuuriympäristön arvot säilyvät. Uusi rakentaminen painottuu metroasemien läheisyyteen ja tukeutuu olemassa olevaan katuverkkoon.

Olemassa oleville tonteille voi tulla rakentamista vain taloyhtiöiden aloitteesta, todetaan kaupungin laatimissa suunnitteluperiaatteissa.

Asukasmäärän lisäys olisi noin 625 henkeä.

– Rakentamisen kokonaismäärä on maltillinen kaava-alueen laajuus huomioiden, Holmila toteaa.

Herttoniemen metroaseman tienoo muuttuu keskustamaiseksi alueen portiksi.

Siilitien aseman viereen on suunniteltu uusi kortteli nykyisen pysäköintialueen paikalle. Kortteliin voi sijoittua asuntoja ja liiketiloja, esimerkiksi päivittäistavarakauppa.

Oravapuistoon voisi tulla 5-kerroksinen kerrostalo, samoin muun muassa Mäenlaskijan eteläpuolelle suunnitellaan kolmea 5-kerroksista kerrostaloa.

Erätorin ostoskeskus on kaavaluonnoksessa esitetty suojeltavaksi.

Kirkon tontin kehittämismahdollisuuksia selvitetään. Sisäilmaongelmainen kirkko poistui käytöstä muutama vuosi sitten.

Holmilan mukaan Herttoniemen täydennysrakentaminen toteutetaan siten, että se istuu ympäristöönsä, ja mittakaava vastaa nykyistä. Myös viherverkoston reitit ja kokonaisuus säilyvät, hän vakuuttaa.

– Suojelu ei tarkoita sitä, ettei alueelle voisi tulla uutta rakentamista lainkaan.

Länsi-Herttoniemestä on tehty 3D-havainnemalli, jossa voi tarkastella esitettyjä uudisrakentamisen paikkoja ja katsoa lisätietoa niistä.

Kaikki valmisteluaineisto löytyy osoitteen hel.fi/suunnitelmat kautta.