Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Parhaat jutut on loppuunmyyty" – Askartelubuumi jyllää: ulkomaiset ketjut uhkaavat syrjäyttää kotimaiset erikoiskaupat

Ulkomaiset ketjut ja verkkokauppa uhkaavat syrjäyttää askartelutarvikkeiden kotimaiset yrittäjät.

Askartelubuumi näkyy nyt vahvasti kauppojen valikoimissa.

Uutena ilmiönä on, että isot ulkomaiset ketjut rynnivät markkinoille. Samaan aikaan monet kotimaiset erikoiskaupat joutuvat ahtaalle.

– Helsingissä ei ole enää montaakaan suomalaista askartelukauppaa. Kilpailu isojen toimijoiden kanssa on kovaa, toteaa askartelu- ja käsityötuotteita myyvän perheyhtiö Figuluksen toimitusjohtaja Katariina Ylipahkala.

Figulus avasi elokuussa liikkeen Pasilan kauppakeskus Triplaan. Aiemmat liikkeet olivat sijainneet Hakaniemen kauppahallissa ja Redissä.

Ainakin alku uusissa tiloissa näyttää lupaavalta. Korona on lisännyt käsillä tekemisen innostusta.

– Kirjonta, kanava- ja ristipistotyöt sekä timanttimaalaus ovat myös nousseet uudelleen pinnalle. Tuftaus on yhä suosittua. Muhkupipoja ja -kaulureita tehdään paljon.

Nyt askarrellaan myös koruja, virkataan, neulotaan, maalataan ja tehdään makramee-töitä. Itse tehdyt kranssit ovat jo muutaman vuoden olleet hittituote.

Askartelutarvikkeiden valikoima on laaja, mutta alalla ei ole helppo pysyä.

– Netti ja isot kilpailijat tekevät kilpailun kovaksi. Minulla aika ei riitä netin ylläpitoon. Se on kuin toinen kauppa ja vaatii panostusta, Ylipahkala sanoo.

Muita askartelukauppoja Helsingissä on muun muassa Hobby Point Kaisaniemessä ja Askarelli Kampissa.

Figuluksessa asioiva, pasilalainen Pia Gerbaulet, 37 sanoo pitävänsä käsillä tekemisestä ja valmistansa ison osan joululahjoista itse.

– Ainakin koruja voisin tänä vuonna tehdä. Viime vuonna tein heijastavista helmistä isoäidinneliöitä.

– Ostan vain sellaista, jota tiedän että lahjansaaja tarvitsee. Annan 10–15 lahjaa. Kummilapsille ostan ehkä lahjakortteja. Teemme jotakin yhdessä.

Lahjatavaraliikkeestä 1990-luvun lopussa alkunsa saanut ja askartelutarvikkeisiin sittemmin siirtyneellä Sinellin toiminta on nykyisin pitkälti verkossa.

Myymälöitä on verkkosivujen mukaan yhdeksän, joista Helsingissä on kolme. Helsingin Uutiset ei tavoittanut toimitusjohtajaa.

Yksi uusista ulkomaisista tulokkaista on nopeasti Suomessa laajentanut tanskalainen sisutus- ja askartelutarvikkeita myyvä Søstrene Grene. Liikkeen tarina on rakennettu kotoilua ja diy-töitä harrastavien tanskalaissiskosten, Annan ja Claran, ympärille.

Triplassa vuonna 2020 avatun liikkeen myymäläpäällikkö Matilda Eriksson sanoo, että askarteluinnostus on ollut selkeästi nähtävillä.

– Valikoima on lisääntynyt joka vuosi.

– Ihmiset haluavat tehdä nyt itse kuin että ostaisivat valmiina. Askarteleminen on yhteistä tekemistä koko perheen kanssa, toteaa Eriksson.

Tänä jouluna itsetehtyjen kranssien, joulukoristeiden ja -korttien lisäksi ehdoton suosikki on tontut ja niiden tavarat. Innostus alkoi muutama vuosi sitten tonttuovilla.

– Parhaat jutut ovat loppuunmyytyjä, kuten pärekorit. Myös tonttupostilaatikot on kova juttu. Nekin ovat loppu.

Liikkeessä on valtava valikoima erilaisia designpapereita, nauhoja, kasseja, koristeita ja lahjalaatikoita.

Raaseporilainen Anna Helle, 46, on tullut ostamaan tuohisia joulutähtiä, mutta ei pidä itseään kovin askarteluihmisenä.

– Laitan tähtiä ikkunaan roikkumaan. Näitä voisi vaikka itse petsata, mutta itse en aio tehdä niin. Tähdet ovat tosi kivat näinkin.

Ostoskorissa on myös perinteisiä koristesydämiä siskontyttöjen joulupaketteihin.

Hämeenlinnassa asuva Maria, 34, on tullut etsimään lastensa pikkujouluihin lahjoja, kuten minipalapeliä ja glitterpinnejä. Yhdessä askarrellaan.

– Piirrämme, liimaamme, maalaamme ja askartelemme. Itse teen jouluksi ehkä kranssin. Mieluummin olkisen.

Suomen markkinoille muutama vuosia sitten tulleen ruotsalaisen Rustan valikoimassa on myös yhä enemmän askarteluun liittyviä tuotteita.

– Tämänhetkinen tilanne ja markkinatrendit vaikuttavat varmaankin siihen, että moni askartelee enemmän ja miettii, mitä voisi tehdä itse edullisemmin, toteaa Rustan Suomen maajohtaja Tommy Dolivo.

Suosittuja sesongin uutuuksia ovat askartelusetit, helmet, maalaussarjat ja muovailuvaha.

Tänä jouluna myös Dolivo vannoo tonttuovien nimeen.

– Monipuolisilla lisävarusteilla ne ovat tämän joulun ehdoton hitti.