Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin uudelle ratikkareitille syntyi "haamupysäkki" – HU tapasi tunnissa vain 2 matkustajaa: "Tämän ymmärtää, kun katsoo..."

Uusi ratikkapysäkki on poikkeuksellisen vähäisellä käytöllä.

Länsi-Pasilan joukkoliikenne muuttui lokakuun alussa merkittävästi, kun Ilmalan ratikkalinja valmistui ja 9:n päätepysäkki siirtyi Ilmalantorille. Uudistukset ovat saaneet kiitoksen lisäksi myös runsasta kritiikkiä.

Viime viikon tiistaina ysillä kulkenut Maj-Lis Peippo, 77, sanoo, että bussien ja ratikoiden käyttö alueella on jopa vaikeutunut.

– Haluan antaa tulikivenkatkuista palautetta.  Aikaisemmin Radiokadulla oli useampi bussipysäkki. Kun Ilmalan ratikka rakennettiin, välistä otettiin yksi pysäkki pois. Vanhojen ihmisten kävelymatka lähimmälle pysäkille on liian pitkä. Monet ovat asiaan tyytymättömiä. Tämä on minusta aivan hävytöntä! Muuten ratikka on kyllä hyvä. Käytän sitä monta kertaa viikossa, keskustassa rokotteenotossa käynyt Peippo kertoo.

Peippo ihmettelee, miksi Uutiskadun ja poliisiaseman välillä ei ole enää yhtään pysäkkiä. Pysäkkiväli on nyt noin 600 metriä.

HSL:n mukaan kävelymatkat pysäkeille ovat ”tavoite-etäisyyksien mukaiset”.

– Alueen bussiverkon pysäkkiväli oli ennen huomattavasti tiheämpi kuin keskimäärin ja nyt se on hieman pidempi kuin keskimäärin. Helsingin kaupungin mukaan kadulla ei ollut tarpeeksi leveyttä pysäkkien säilyttämistä varten, sanoo raitioliikenteen joukkoliikennesuunnittelija Alexandra Arppe.

Arppe sanoo, että asukkailta on tullut kritiikkiä siitä, ettei Länsi-Pasilasta pääse Töölöön enää ilman vaihtoa.

– Palautteissa on suoraan toivottu linjan 2 entisen reitin palauttamista. Pasilanraitiota ei kuitenkaan pääse Kalasataman ratikan muutostöiden jäljiltä kulkemaan kuin yhteen suuntaan kiskoteitse.

Ihmetystä Länsi-Pasilassa herättävät myös 9:n ratikan pienet matkustajamäärät. Linjan loppupäässä on hiljaista ja varsinkin päätepysäkille ratikka saapuu usein tyhjänä.

– Länsi-Pasilan matkustajamäärät ovat melko tyypillisiä linjojen pohjoisille häntäpäille. Linjan 9 päätepysäkillä on kuitenkin selkeästi vähemmän matkustajia kuin päätepysäkeillä tyypillisesti. Tämän ymmärtää, kun katsoo miten asutus alueella keskittyy, Arppe sanoo.

Matkustajamäärien odotetaan kasvavan vasta sen jälkeen, kun Ilmalantorille valmistuu lisää toimistorakennuksia. Nykyään siellä toimii muun muassa HSY. MTV:n Pöllölaakson ja Ylen entisten tilojen paikalle on suunniteltu koteja 2000 asukkaalle.

HU seurasi marraskuussa päätepysäkin liikennettä vajaan tunnin ajan ja tapasi yhteensä kaksi matkustajaa.

– Minkä tykkäsin ajaa tällä, koska tyhjässä ratikassa ei tarvinnut pelätä koronaa, sanoo Triplan kauppakeskuksessa käynyt Raisa, 70.

Päätepysäkiltä Raisa käveli kotiinsa läheiselle Postipuiston asuinalueelle.

– Ilmalan ratikka on tosi hyvä lisä Postipuiston liikenneyhteyksiin. Tällä pääsee suoraan Tallinnan laivoille Länsisatamaan. Kun lapsenlapset tulevat kylään, voin viedä heidät ratikka-ajelulle. Ilmalan juna-asemalta pääsee kätevästi Espoon suuntaan.

Mikäs hemmetin Ilmala? ihmetteli Ysin ratikalla viime viikolla matkustanut Jukka-Pekka Kangas, 68.

Kangas oli tiistai-iltapäivänä ajaneen vuoron ainoa matkustaja, joka saapui Ilmalantorin uudelle päätepysäkille. Tosin hänkään ei jäänyt pysäkille, vaan jatkoi matkaansa takaisin keskustaan.

– Ratikalla kulkeminen on minun tapani tutustua kaupunkiin, vaasalaismies sanoo.

Kuljettajan mukaan ysin ratikka saattaa olla tyhjänä pari viimeistä pysäkkiväliä. Yleensä toiseksi viimeiselle Uutiskadun pysäkille jää kuitenkin vielä muutamia matkustajia.

– Vanhemmille ihmisille tämä uusi ratikka on tosi hyvä. Ennen kävelin Triplaan, sanoo Uutiskadulla kyydistä jäänyt Else-Maj Lammi, 76.

Mitkä ovat seuraavat muutokset Länsi-Pasilan joukkoliikenteessä?

–Meilahden sairaalan päätepysäkki valmistuu 12. joulukuuta tilapäisesti linjan 3 päätepysäkiksi. Linja 7 jatkaa sinne ensi syksynä. Tämä tuo helpotusta linjojen 500 ja 510 ruuhkaisuuteen Pasila-Meilahti välille ja samalla uuden yhteyden ratikkalinjastolle. Kalasataman ratikka aloittaa liikenteen Pasilanraitiolle 2024 syksyllä, Arppe kertoo.