Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olutguru teki karmean havainnon Helsingin Michelin-ravintolassa – nämä ovat Jouni Koskisen suosikkibaarit: "Oikea pub!"

Oluen maailma -kirjan tekijä Jouni Koskinen antaa risut ja ruusut Helsingin ravintoloiden oluttarjonnalle. Aloitetaan risuista:

– Ikuisuusongelma. Niin kauan kuin olen ollut oluesta kiinnostunut. Olut ei ole mennyt ruokaravintoloihin viinin rinnalle.

Suuri ravintolayhtiö laajeni Kallioon – osti laimennetulla oluella kikkailleen pubin

Bloggari, oluttuomari ja nyt myös tietokirjailija Jouni Koskinen tylyttää ruokapaikkojen valikoimaa: ”Yksi lager, yksi kauppavahvuinen ipa, yksi vehnäolut. Siinä se.”

– Sen kerran kun käy jossain gourmetpaikassa, löytää jonkin pienpanimon, mutta sitä ei ole kuratoitu.

Tätä taidenäyttelyistä käytettyä termiä mukaillen paikkaan on ripustettu sattumalta jotain laadusta ja yhteensopivuudesta riippumatta.

– Jokunen aika sitten söin Michelinin tähden saaneessa paikassa, johon oli valittu pienpanimo, jonka oluet ovat useimmiten huonokuntoisia, pilalla. Onneksi en saanut sellaista.

Onko tämä baari Helsingin ydinkeskustan uusi piristysruiske? – asiakkaita houkutellaan jälleen halvalla oluella

Koskinen ei viitsi sanoa nimiä.

Helsingissä pitäisi hänen mielestään olla enemmän panimoravintoloita, kuten Viisi Penniä.

– Tuoretta olutta ja siihen ruoat. Vanha Bryggeri Helsinki oli ihanteellinen esimerkki. Tykkäsin käydä siellä.

– Rakastan englantilaisia pubeja. Niitä ei ole enää monta: Angeleterre ja Black Door (sekä Kitty’s, jossa istumme tekemässä tätä haastattelua). Missään niistä ei saa ruokaa, paitsi St. Urho’s Pubissa.

– Zinnkelleriä lukuun ottamatta Helsingistä puuttuvat oikeat saksalaiset ravintolat. Bierhauseissa ja Rymy-Eetussa ei ole samaa tunnelmaa.

– Modernit olutravintolat ovat nyt keskittyneet Kaisaniemeen. Miksei kulmabaareja voisi olla muuallakin kuin keskustassa, kun etätöistä on tullut normaalia elämää.

– Jos ne on tarpeeksi hyvin tehty, ihmiset tulevat niihin.

Tuopillinen-blogissaan Koskinen teki vuosina 2014-18 kaupunginosakierroksia. Niillä löytyi esimerkiksi nämä kaksi helmeä:

Siilinpesä, jolla oli hyllyssä muun muassa Fullersin Imperial Stout.

”Jos asuisin naapurissa, olisin hyvinkin fiiliksissä tällaisesta pikkubaarista kulmillani”, hän kirjoitti.

Kartanon Kievari Malminkartanossa. Ulkoa hän ei olisi uskonut, mitä löytyy ja ajattelikin jo hetken, oliko tullut huijatuksi. Kun Koskinen meni sisään, löytyi armottoman meiningin lisäksi edullisesti Stadin Panimon oluita. Nykyään ravintola tunnetaan nimellä Olutravintola Malmgård.

Viime aikoina hänen suosikkipaikkansa ovat olleet aktiivisesta craft beer -otteestaan tunnettu Kaisaniemen Juova ja Verkkosaaren Muikea Muikku.

– Jälkimmäinen ei pelkästään sen johdosta, että asun lähellä, vaan hyvästä olutvalikoimasta ja ruoasta – erityisesti Detroit-pizzastaan.

Maistelun, matkailun ja tuomaroinnin tuloksena syntyi Oluiden maailma -kirja (Readme 2022). Ensimmäiset kappaleet tulivat parahiksi Helsingin kirjamessuille.

Oluen tuhatvuotisen historian lisäksi yli 300-sivuisessa tietokirjassa esitellään liki pari sataa oluttyyliä – ja ilman panimoiden mainoskuvia.

– Hähmäistä hahmottelua pari vuotta. Sitten 2019 joulun tienoilla sain rakenteen selväksi. Kustantajan kanssa tein sopparin toukokuussa 2020.

Joko toinen kirja on tekeillä?

– Ei ainakaan oluesta, hän sanoo.

Tämä on Suomen paras olut vuonna 2022 – "Ylistykselle ei ollut tulla loppua"

Oikaisu 7.12. kello 11.23. Jutussa kerrottiin että ravintola Kartanon Kievari olisi suljettu. Ravintola toimii nykyisin nimellä Olutravintola Malmgård. Jutusta sai käsityksen, että real ale -hanoja olisi Helsingissä vain kolmessa ravintolassa. Real ale -olutta myydään saatavuuden mukaan ainakin Black Doorissa ja Barley&Baitissa.

Helsingin parhaan olutravintola Juovan ja Bites Burgersin perustajat avasivat Kallioon uuden ravintolan – kellarista löytyy aarre biljardin ystäville

Helsinkiläislähiön "viimeinen pubi" suljettiin yllättäen – Merja, 72, ja Ari, 69, käyvät oluella nyt kiinalaisessa ravintolassa: "Emme tiedä enää, mitä kavereille kuuluu"