Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Isot tassunjäljet hämmästyttivät pienellä pihalla Kehä I:n kupeessa – Asiantuntijat vahvistavat: "Todennäköisesti ilves"

Espoolaismies hämmästyi maanantaiaamuna Laajalahdessa Kehä I:n kupeessa, kun huomasi ikkunasta, että omakotitalon pihan poikki oli yöllä kulkenut tavanomaista isompi eläin.

Hän kuvasi jälkiä, jotka olivat veivät kotioven edestä rappusia alas ja pihan poikki seuraavalle tontille. Keskellä varsin pientä tonttia oli pyörähdetty lumessa tai yritetty peittää jätöksiä.

Luonnonvarakeskus Luken asiantuntija, tutkija Samuli Heikkinen arvioi Länsiväylän ja Helsingin Uutisten pyynnöstä jälkiä useiden valokuvien pohjalta.

Heikkinen muistuttaa, että kuvia tulkittaessa pelkkä tassunjälki ei aina kerro kaikkea. Heikkinen päätyi kysymään vielä työtoveriltaan mielipidettä, ja he kävivät yhdessä toimituksen lähettämät valokuvat läpi.

– Kyllä pääsimme sitten yhteisymmärrykseen, että ne todennäköisesti ovat ilveksen jäljet.

Laajalahdessa Turunväylän läheisessä Vahvialankallion metsikössä on ajoittain tehty ilveshavaintoja, joista on kerrottu alueen Facebook-ryhmässä.

Vahvialankalliolta on kuitenkin nyt havaittujen jälkien paikalle vajaan kilometrin matka, eikä vieressä ole metsää, vaan ilveksen olisi pitänyt paikalle päästäkseen ylittää teitä ja muutenkin liikkua asutuksen keskellä pientaloalueella.

Mitä tästä sanoo asiantuntija?

– Kyllä se on mahdollista. Ilves on kyllä arka ja piilotteleva, mutta joskus se käyttäytyy sangen rohkeasti. Muistan joskus aiemmin ilveksen lepäilleen talon terassilla (taajama-alue) pidemmän aikaa. Toinen muistikuva on Pohjanmaalta, jossa ilvekset lepäilivät traktorin päällä kevätauringossa. Maamies ajoi ne siitä pois. Ilmeisesti paikka oli lämmin ja rauhaisa, Heikkinen kertoo.

Lokakuussa Vahvialankallion ohi kulkevalta kävelyreitiltä löytyi ruhjottu metsäkauris. Helsingin Sanomien haastattelema asiantuntija sanoi tuolloin, että kauriin kaulalla olevat jäljet muistuttavat puremajälkiä ja ne voisivat olla ilveksen jättämät. Hän ei kuitenkaan suoraan vahvistanut, että kauris olisi kohdannut loppunsa ilveksen aiheuttamana.

Elokuussa 2021 puolestaan samaiselta metsikköalueelta löytyi ilveksen raato, joka HS:n jutun mukaan saattoi olla pentu.