Kalasataman uusin torni sisältää erikoisia ratkaisuja – SRV:n mukaan täysin harkitusti.
Kalasataman Redin yhteyteen tulevan viidennen asuintornitalon, eli T6:n pohjapiirustukset ovat herättäneet kysymyksiä.
Rakentamisaiheisella Talofoorumilla ihmetellään, miksi talon kantavat, pyöreät pilarit osuvat outoihin paikkoihin asunnoissa ja yhteisissä tiloissa. Esimerkiksi 53,5-neliöisessä kolmiossa pilari on toisessa makuuhuoneessa keskeisellä paikalla ikkunan edessä.
Toiseen, 52,5-neliöiseen asuntoon puolestaan pilareita on osunut peräti kolme: olohuoneen ja keittiöseinän väliin, olohuoneeseen sekä makuuhuoneeseen.
Talofoorumilla kohdetta moititaan huonosta suunnittelusta ja pohditaan, riittääkö asunnoille ostajia. 27-kerroksisen tornitalon huoneistojen keskikoko on 46,5 neliötä, asuntoja tulee yhteensä 267.
SRV:n tornirakentamisen yksikönjohtaja Kai Remmlerin mukaan pilarit ovat kyseisessä kohteessa normaalista rakentamisesta poikkeava elementti, joka tuo "parhaimmillaan mielenkiintoisen lisän kohteen identiteetille".
Remmler kertoo Helsingin Uutisille, että pilarilaattarakenne on tuttu jo kesällä valmistuneesta Lumo One -tornista, jonka SRV toteutti Kojamolle.
– Myös rakenteilla olevassa Visiossa on sama rakenne, ja T6 on kolmas pilarilaatalla rakennettava tornitalo.
Ennen Lumo Onea Kalasataman keskukseen valmistuivat Majakka ja Loisto.

Remmler perustelee valittua tapaa muunneltavuudella.
– Pilarilaatasto kantavana rakenteena mahdollistaa muuntojoustavuuden rakennuksen elinkaaren aikana. Kun asuntojen väliset seinät eivät ole kantavia vaan kevytrakenteisia, kerrosten pohjaratkaisut ovat muutettavissa tulevaisuuden tarpeiden mukaan. Samalla rakennuksessa käytettyä betonimäärää ja sitä kautta hiilijalanjälkeä on pystytty merkittävästi pienentämään.
Pilarien linjat puolestaan noudattelevat Remmlerin mukaan Redin kauppakeskuksessa olevia pilarilinjoja. Uusi torni tulee lounaiskortteliin kauppakeskuksen päälle.
SRV:n mukaan makuuhuoneisiinkin tulevien pilarien paikat on tarkasti mietitty.
– Pilarien sijainnit asunnoissa ovat tarkkaan harkittuja ja suunnittelua tehdään aina tapauskohtaisesti kalustetun pohjasuunnitelman mukaan. Asunnon sisälle sijoittuvat ja normaalista poiketen keskeisesti sijaitsevat pilarit on pyritty suunnittelemaan tilaa jakaviksi elementeiksi, jotka tuovat eri käyttötarkoituksille selkeitä alueita, Remmler selostaa.
– Esimerkiksi erään asuntotyypin pienemmästä makuuhuoneesta pilari rajaa pienen työpisteen paikan ikkunan äärelle. Oman haasteensa suunnittelulle on tuonut rakennuksen muodon muuttuminen kerroksessa 19. Kantavat linjat kun kulkevat kummassakin osassa aina rakennuksen sisimmän seinälinjan sisäpuolella.
Asuinkerrostalo Kalasataman Jalusta T6/Helsingin Kartta sai rakennusluvan marraskuussa. SRV:n mukaan tarkempi suunnittelu on käynnissä.
– Jokaisesta tornista tehdään erillinen aloituspäätös, joka on riippuvainen sen hetken markkinatilanteesta ja yleisestä suhdanteesta. Tiedotamme tästä aikanaan, kun päätös on tehty.
100-metrinen toimistotorni Horisontti puolestaan sai rakennusluvan Kalasatamaan jo 2019.

Kalasataman tuleva torni ei ole ainoa uudishanke, jonka suunnitteluratkaisut puhuttavat. Sompasaareen on jo valmistunut YIT:n rakentama asuinkerrostalo, jossa kaksion makuuhuoneesta on ikkuna vain olohuoneeseen, ei siis ulos.
Helsingin Uutiset kertoi talosta vuonna 2020, jolloin kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara sanoi HU:ssa, ettei ikkunaton makuuhuone hänen mielestään täytä asumisen perusedellytyksiä. YIT:stä perusteltiin tuolloin makuuhuoneen ikkunaratkaisua sillä, että "päivänvaloa tulee nyt eniten sinne, missä oleskellaan silmät auki".