Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntoportaita ei huolleta talvisin, mutta niitä käytetään silti – Malminkartanossa tampannut Klaus, 45: "Viime talvenakin oli hillitön haipakka"

Kuntoportaita ei huolleta talvisin kustannussyistä. Silti niissä riittää kävijöitä.

Lumiset, sohjoiset ja vähän vaarallisetkin.

Sellaiset ovat tällä hetkellä Helsingin suosituimpien kuntoportaiden askelmat Malminkartanossa. Siitäkin huolimatta kävijöitä riittää.

– Todellakin. Täällä oli viime talvenakin ihan hillitön haipakka. Aina kun tulen, täällä on ihmisiä, sanoo portaita keskiviikkona tampannut konalalainen Klaus Laitinmäki, 45.

Helsingin kuntoportaita ei suljeta talvisin, mutta niiden käyttö on omalla vastuulla. Malminkartanossa asiasta kertoo erillinen Ei talvikunnossapitoa -kyltti sekä rappusten vieressä oleva infotaulu. Uusimmissa kuntoportaissa vain infotaulu muistuttaa asiasta.

– Kustannussyistä, perustelee eteläisten ja läntisten alueiden projektinjohtaja Ville Immonen.

– Muuten se tarkoittaisi, että portaita pitäisi olla talvisin joka päivä lapioimassa auki.

Immosen vastuulla ovat Malminkartanon lisäksi, Mäntymäen ja Lauttasaaren kuntoportaat.

Lauttasaaren portaissa oli viime talvena pulkallalaskijoita.

Porrastreenaaja Klaus Laitinmäki kertoo, että sama ilmiö oli myös Malminkartanossa.

– Täällä oli paljon pulkkailijoita. Ihmiset käyttivät portaita mäenlaskuun.

Laitinmäki käy talvisin lähiportaissaan noin kerran viikossa, vaikka talvikunnossapitoa ei ole.

– Sitten kun tulee oikein paljon lunta, niin onhan tämä melkoinen perunapelto. Jos ei ole kunnossapitoa eikä nastakenkiä, nämä ovat aivan hengenvaaralliset.

Tällä viikolla portaille kasaantuneessa lumessa näkyi jalanjälkiä siellä ja täällä. Portaita käytetään selvästi ahkerasti. Laitinmäki myöntää käyttävänsä välillä nastakenkiä, vaikka tietää, ettei niitä saisi käyttää portaiden kulumisen takia.

– Ymmärrän kiellon täysin. En käytä niitä portaissa koskaan, jos lunta ei ole tai sitä on vähän. En olisi myöskään mene, jos on jäätä.

Kuntoportaita on tällä hetkellä Malminkartanon ja Lauttasaaren lisäksi Mäntymäellä, Herttoniemessä, Savelanpuistossa, Paloheinässä ja Myllypurossa. Kaupungin kuntoporrasohjelma ulottuu vuoteen 2030.