Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heteropareille tarkoitettu parisuhdekurssi joutui tutkintaan – "Eihän sensuuri voi kohdistua vain kristillisiin järjestöihin"

Stea selvitti Parempi avioliitto ry:n saamien avustusrahojen käyttöä. Huomautettavaa ei löytynyt.

Helsingin Uutisten sisarlehden Vantaan Sanomien mielipidepalstalla on käyty syksyn ajan keskustelua pareille ja perheille tukea tarjoavan Parempi avioliitto ry:n toiminnasta.

Kristilliseen arvopohjaan nojaavaa yhdistystä on arvosteltu muun muassa siitä, että sen opit perustuvat epätasa-arvoisiin käsityksiin sukupuolten rooleista ja että toiminta on syrjivää: siinä ei ole tilaa muille kuin heteropareille.

Yhdistystä on puolustettu toteamalla, että se tekee arvokasta perhetyötä ja että sillä on oikeus opettaa kirkon oppien mukaisesti.

Yhdistys tarjoaa tukipareja, kursseja, leirejä sekä tukea puhelimitse.

– Käymme esittelemässä toimintaa myös perhekerhoissa ja parisuhdetapahtumissa, Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja, teologian tohtori Hanna Ranssi-Matikainen kertoo Vantaan Sanomille.

Yhdistyksen materiaaleja on saatavilla myös kunnallisissa neuvoloissa. Esite voi sattua kenen tahansa käteen. Ranssi-Matikaisen mielestä se ei ole ongelma.

– Kaikessa materiaalissamme tulee ilmi, että toimintamme perustuu kristilliseen arvopohjaan.

Tukea voidaan tarjota myös pariskunnille, jotka eivät jaa yhdistyksen arvoja.

– Osallistuja voi ajatella, että täällä on alku- ja loppurukous, mutta siedän ne, vaikka en koe niitä omakseni. Ihmisiä ei pakoteta mihinkään. Jos menet keskustan kokoukseen, niin ei se tee sinusta keskustalaista.

Ranssi-Matikaisen mielestä kritiikissä unohtuu parisuhdejärjestökentän laajuus Suomessa. Valinta jää yksilölle.

– Suomessa yksi järjestö ei dominoi. Yhdeltä järjestöltä eivät saa kaikki mahdolliset parit apua. Jos sinulla on uusperhe, parasta tukea saa Suomen Uusperheiden Liitolta. Samaa sukupuolta oleville pareille on omat järjestönsä.

Toiminnanjohtaja muistuttaa, että julkisen sektorin tueksi toivotaan yhä vahvempaa järjestöjen osallistumista.

– Moni järjestö on uskonnollisesti tai poliittisesti sitoutunut. Eihän sensuuri voi kohdistua vain kristillisiin järjestöihin.

Parempi avioliitto ry on mukana pääkaupunkiseudulla pilotoitavassa kunnallisen neuvolan parisuhdehankkeessa.

–  Espoon neuvolan Parisuhteiden pelastusrengas -toiminnassa Parisuhdekeskus Kataja ry:n jäsenjärjestöt tarjoavat vuorollaan päivystysluonteisesti tukea pareille.

Parempi avioliitto ry voi päätyä tarjoamaan tukea vaikkapa samansukupuoliselle pariskunnalle.

– Päivystystapaamisessa heitä kuunnellaan ja tarvittaessa ohjataan eteenpäin.

Yhdistyksen toiminnassa käytetään edelleen taustamateriaalina ja keskustelun pohjana Paremman avioliiton rakkauspankki -kirjaa. Kirjassa parisuhde kuvataan miehen ja naisen välisenä. Tekstissä on runsaasti mainintoja hyvin perinteisistä sukupuolirooleista ja sukupuolten omaisuuksista.

Vaikka kirja on käytössä, puolisoiden välisiä eroja koskevaa keskustelua on laajennettu siihen suuntaan, että yksilöiden erot johtuvat myös temperamentista ja rytmisyydestä, Ranssi-Matikainen sanoo.

– En tunnista sellaista, ettei meillä korostettaisi kaikessa toiminnassa tasa-arvoisuutta.

Parempi avioliitto ry kerää lahjoitusvaroja. Sen lisäksi yhdistys on saanut Stean valtionavustusta vuodesta 2017 alkaen yhteensä 1 401 500 euroa. Miksi yhdistys kerää varoja lahjoituksin, vaikka se saa valtiolta rahaa?

– Lahjoitusvaroin tuemme muun muassa vähävaraisten perheiden osallistumista parisuhdetapahtumiin, Ranssi-Matikainen vastaa.

Stea syynäsi alkukesästä Parempi avioliitto ry:n Stean avustuksella rahoitettua toimintaa.

– Olemme tehneet selvityspyynnön siitä, mihin Stea-avustusta on käytetty, Stean valmistelupäällikkö Niina Pajari vahvistaa.

Selvityspyyntö tehtiin sen jälkeen, kun Stea sai tietoa tapauksesta, jossa sateenkaaripari ei päässyt yhdistyksen kurssille. Yhdistys vastasi selvityspyyntöön, ja Stea hyväksyi vastauksen.

Avustusta ei ole käytetty syrjivän materiaalin tuottamiseen, ja tukiparitoiminnassa muut kuin heteroparit oli pääsääntöisesti ohjattu saamaan tukea muualta.

Stea julkaisi 1. joulukuuta avustusehdotuksen vuodelle 2023. Parempi avioliitto ry:lle ehdotetaan noin 170 000 euron avustusta tukiparitoimintaan.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Vantaan Sanomissa.