Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Titta, 50, riisuuntuu klassisen naisellisesti – ja kertoo nyt, miksi se ei ole strippaamista

Titta Mesihelmelle burleski on ennen kaikkea erilaisuuden juhlaa.

Tänä vuonna 50-vuotissyntymäpäiväänsä juhlistanut Titta Mesihelmi on burleskitaiteilija Perle de Nectar.

Hänen esityksiinsä kuuluvat näyttävät asut, joissa on glamouria: höyheniä, paljetteja, säihkettä ja kimalletta.

– Teen kaikki esiintymisasuni itse ja ne ovat minulle tärkeä osa burleskin tarjoamaa itseilmaisua, Mesihelmi sanoo Sipoon Sanomien haastattelussa.

Esityksissään hän myös riisuu asunsa, klassisen naisellisesti ja viettelevästi, mutta korkeintaan niin, että jalkaan jää koristeelliset alushousut ja rintoihin tasselit. Joskus vaatetusta jää enemmän.

– Yleensä burleskissa riisuudutaan, mutta olen myös nähnyt esityksen, jossa pukeuduttiin. Burleskissa on aina tarinallisuutta, mitä ei perinteiseksi stripteaseksi mielletyssä esityksessä yleensä ole, Mesihelmi valottaa eroja.

Eroa on hänen mukaansa silläkin, minkä tyylilajin alla burleskia tehdään. Kun Sipoon kansalaisopistossa voi harrastaa burleskia tanssiliikuntana, on esimerkiksi neo-burleskissa suuri rooli fetisseillä tai stigmojen ja tabujen romuttamisella.

Toivoisin, että kunta suosisi paikallisia esiintyjiä.

Burleskin syvällisemmän merkityksen avaaminen on filosofointia, ihmisyyden ja taiteen loputtomia tulkintoja. Mesihelmelle burleski on ennen kaikkea erilaisuuden juhlaa. Erilaisuus pätee myös esityksiin, joissa yhdistävää tekijää ei välttämättä edes ole.

Jokainen esitys on omanlaisensa, tavoitteena kunnon show.

– Esitys voi vaikka ottaa vahvasti kantaa. En usko, että kukaan esiintyjä haluaa loukata yleisöään, joten olisi aina hyvä hieman selvittää etukäteen, millainen esitys on tarjolla, Mesihelmi sanoo.

Mesihelmi on harrastanut burleskia kahdeksan vuotta. Artistiksi hän kertoo kypsyneensä hiljalleen. Nyt esiintymisiä on takana jo niin monta, ettei tarkka lukumäärä ole muistissa. Burleski-taiteilijat esiintyvät usein myös yhdessä, koska esiintymismatkat saattavat olla pitkiä ja palkkiot pieniä, joten matkakuluissa voidaan säästää kimppakyydeillä. Sitäkin tärkeämpää on tarjota yleisölle erilaisia artisteja.

– Ei kukaan jaksa katsoa viittä sulkaviuhka-esitystä peräkkäin. Kun esiintyjiä on useampi, yleisö pääsee näkemään eri taiteilijoiden tulkintoja tästä monimuotoisesta taiteenlajista, Mesihelmi sanoo.

Itseään hän kuvailee klassisen feminiinisen burleskin esittäjäksi, jonka ohjelmistossa kehorauhalla on tärkeä merkitys. Se tarkoittaa sitä, että viisikymppinen nainen saa olla hurmaava ja huoleton.

– Burleski on antanut minulle rohkeutta ja iloa, vapautta olla juuri sellainen kuin olen. Olen saanut burleskilta niin paljon, että suosittelen sitä lämpimästi muillekin, Mesihelmi sanoo.

Hän antaa esimerkin suhteestaan ulkonäköönsä. Parikymppisenä neitona hän suhtautui olemukseensa niin kovalla itsekritiikillä, ettei halunnut käyttää edes hihattomia paitoja, koska halusi peittää käsivartensa. Nyt kolmekymmentä vuotta myöhemmin nuo elämää nähneet käsivarret esitellään yleisölle hitaasti ja viekoittelevasti pitkiä hansikkaita riisuen.

– Burleskin myötä olen oppinut ajattelemaan moniulotteisemmin, nauttimaan elämästä ja etsimään siihen iloa. On erityisen hienoa saada iloita kehostaan, kun siihen on liittynyt matkani varrella kipuja ja terveysongelmia, Mesihelmi sanoo.

Lue myös: SS: Kunnan pikkujouluissa yllätys – naiset riisuuntuivat liki alastomiksi

Sipoon kunnan pikkujoulukohua hän on seurannut tarkasti. Mesihelmi haluaa tuoda keskusteluun vielä yhden näkökulman.

– Minä toivoisin, että Sipoon kunta suosisi paikallisia esiintyjiä ja yrityksiä.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Sipoon Sanomissa.