Päivälippu maksaa 31–39 euroa.
Vihdissä, Kauniaisissa, Espoossa ja Kirkkonummella laskettelurinteitä on lumetettu epävarmuuden keskellä. Energiakriisi jännittää rinneyrittäjiä, mutta tilanteesta on osattu ottaa myös opiksi.
Vihdissä ensimmäinen rinne avattiin marraskuun puolivälissä. Espoon Serena ja Kirkkonummen Peuramaa ovat myös saaneet ensimmäiset rinteet auki.
– Väkeä oli upeasti heti avauksessa, sisälle on ihan rynnitty. Saimme avattua myös runsaan kilometrin pituisen hiihtoladun, Vihti Ski Centerin toimitusjohtaja Sami Uotila iloitsee.

Vihti Ski on yksi Suomen nopeimmin kasvaneista laskettelukeskuksista. Uotila on iloinen kahdesta loistavasta talvesta.
– Viime talvena viimeinen laskupäivä oli äitienpäivän jälkeisellä viikolla. Viimeiset laskut laskettiin 10. toukokuuta!
Vihdissä energianhinnan nousua ei ole haluttu paikata hinnankorotuksella. Keskuksessa mietitään sen sijaan entistä tarkemmin lumettamisen ajankohtaa.
– Lumetamme jatkossa päivisin vain tarvittaessa, pääsääntöisesti lumetamme yösähköllä. Jos nostaisimme hinnat kattoon, täällä voisi laittaa lapun luukulle, Uotila näkee.
Vihdissä ollaan tyytyväisiä, kun pandemia-aikana laskettelu palasi monen perheen viikko-ohjelmaan.
– Laji sopii kaikille. Laskettelua enää myöskään pidetä minään eliittiharrastuksena, vaan hyvänä tapana liikkua ulkona.

Espoon Lahnuksessa Serena avasi ovensa 2. joulukuuta.
– Meillä lumetus aloitettiin pari viikkoa ennen sitä. Marraskuu oli lämmin, mutta onneksi kelit paranivat ja lumetusjakso oli kohtuu pitkä, Serenan puistonjohtaja Jouko Järvinen tiivistää.
– Vaatii kuitenkin aika paljon lunta, jotta rinne on järkevä avata. Meillä on myös paljon erikois- ja hyppyrinteitä, ne tarvitsevat normaalia enemmän lunta, Järvinen jatkaa.
Järvisen mukaan rinteiden avausta on odotettu.
– Kausikortteja on myyty hyvin, tänä vuonna jopa ennätysmäärä. Laskettelusta on tullut enemmän koko talven harrastus.
Tuoko energiakustannusten nousu paineita lippujen hintoihin?
– Tänä vuonna teemme pienen korotuksen viime vuoteen yleisen kustannustason ja energiahinnan nousun takia, Järvinen myöntää.
Normaali rinnetoiminta ei välttämättä vie paljon energiaa.
– Meillä on myös ennakoitu ja vaihdettu rinnevalaistusta led-valoihin.
Granissa ei ole rinteen valoja vaihdettu, mutta lumetus hoidetaan led-valaistuksessa. Uutta sesonkia odotetaan luottavaisin mielin.
– Aikaisemmin lumetus oli tunnetta ja taidetta, nyt enemmän tiedettä. Olemme olleet pakotettuja oppimaan uutta, toiminnanjohtaja Mikko Heiskanen näkee.
Granissa ollaan tarkkana avaamisen kanssa, koska keskusta pyörittävä alppiseura maksaa lumetuksen tällä kaudella itse.
– Parhaiten ja energiatehokkaimmin saisimme rinteet auki, jos pystyisimme kerralla lumettamaan täydellä teholla ilman katkoja.
Granin rinnepäällikkö Ville Kainulaisen mukaan paras lämpötila olisi miinus viisi astetta.
– Tilanteen takia analysoimme aiempaa tarkemmin, milloin ja miten paljon tykitämme lunta, Kainulainen painottaa.
Puheenjohtaja Markus Kokko on ylpeä Granin rinteistä. Hänen mielestään on tärkeää, että etelässä kaikki rinteet pärjäisivät tulevanakin talvena hyvin.
– Noin 90 prosenttia lipuistamme menee lapsille, olemme kasvattajaseura ja -rinne. Pääkaupunkiseudulla jokaisella laskettelukeskuksella on omat vahvuutensa, Kokko huomauttaa.