Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Leikkipuistoista siirretään päiväkoteihin noin 80 työntekijää, mutta se ei riitä alkuunkaan – "Ne, jotka tulevat omasta halusta, ovat hyvä apu meille"

Leikkipuistojen sulkeminen saa täystyrmäyksen Laajasalossa. Päiväkodin työntekijät näkevät työvoiman siirrossa hyvää ja huonoa.

Yli puolet Helsingin leikkipuistoista on kiinni koko ensi kevään.

Laajasalossa sijaitseva leikkipuisto Rudolf suljettiin päiväkotien hoitajapulan vuoksi jo syksyllä ja se on yksi Helsingin 39 leikkipuistosta, joka pysyy suljettuna myös koko ensi kevään.

Vilma Venesmaa, 40, ja tullut Aarni-poikansa, 2, kanssa laskemaan liukumäkeä. Hän pitää puistojen sulkemista huonona asiana.

– Äärimmäisen surullista. Tämä on arvokasta toimintaa ja yksi tärkeimmistä varhaiskasvatuksen julkisista palveluista.

Venesmaa sanoo, ettei leikkipuistotoiminnan sulkeminen ole suuresti vaikuttanut omaan arkeen, koska Aarni on aloittanut jo päivähoidon. Syksyllä Savonlinnasta Laajasaloon muuttanut perhe käy vapaa-ajalla leikkipuistossa viikoittain.

Rudolfin pihassa päiväkotiryhmän kanssa mäkeä laskemassa oleva Yliskylän päiväkodin varhaiskasvatuksen opettaja Johanna Kotisaari sanoo, että työntekijät ovat tervetulleita päiväkotiin, sillä pulaa hoitajista on.

– Kaikki ne jotka tulevat omasta halusta, ovat hyvä apu meille. Ikävää niille, jotka eivät haluaisi tulla.

Varhaiskasvatuksen työntekijäpulassa leikkipuistojen henkilökuntaa on jo nyt siirretty työskentelemään päiväkoteihin. Kaikille muutos ei ole ollut mieluisa.

– Olen kuullut, että jotkut ovat laskeneet päiviä, kunnes tämä loppuu. Olen kuullut myös, että joissain päiväkodeissa kollegoita ei esimerkiksi tervehditä.

Kotisaari sanoo, että päiväkodissa aikuisten ilmapiirillä on suuri merkitys ja se vaikuttaa myös lapsiin. Työstä iso osa on kommunikointia lasten ohessa myös aikuisten kanssa.

– Pahimmillaan tietynlainen ammatillisuus katoaa. Omat ajatukset pitäisi pystyä jättämään taka-alalle.

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallas sanoo, että työntekijöiden siirroilla pystytään samaan päiväkoteihin lisää noin 80 työntekijää. Se ei kuitenkaan riitä paikkaamaan kokonaistarvetta.

– Vuodenvaihteessa päiväkoteihin on tulossa arviolta 1 000 uutta lasta. Henkilöstöä tarvitaan yhteensä noin 300. Rekrytointihaaste varhaiskasvatuksessa on edelleen suuri.

Helsingin varhaiskasvatuksessa työskentelee kaikkiaan noin 6 000 työntekijää.

Henkilöstötilanne on kehittynyt huonompaan suuntaan jo pidemmän aikaa.

– Kaikkea ei voida tehdä yksin Helsingin toimin, vaan kyse on laajemmasta kuntiin ja palveluihin kohdistuvasta ongelmasta liittyen henkilöstön saatavuuteen. Lukuisia toimenpiteitä asian korjaamiseksi on tehty ja tehdään edelleen.

Helsingissä tilanne vaihtelee alueittain ja päiväkodeittain.

– Sitten on taloja, joissa ongelma on pitkittynyt kaikista toimenpiteistä huolimatta. Asia huolestuttaa, sanoo Järvenkallas ja toteaa, että suurimmassa osassa taloista asiat ovat hyvin.

Rudolfin pihalla päiväkotiryhmän kanssa oleva työntekijä Marko, 48, harmittelee myös leikkipuistojen sulkemista.

– Niissä toimii monenlaisia kerhoja, joita koululaisetkin käyttävät.

Samalla Marko harmittelee myös päiväkotien tilannetta.

– Hätä on jo tällä hetkellä suuri. Olisi hyvä jos varhaiskasvatus olisi houkuttelevampi ala. Porukka ei halua tulla tänne töihin. Sitten alkaa oravanpyörä kun ei saada henkilökuntaa.

Lyhytaikaisten sijaisten osalta Marko sanoo ongelmaksi, kun työpaikkoja ”täytetään”.

– Ongelma on, että heillä ei välttämättä ole käsitystä, mitä työ on. On pukemiset ja muut. Sitten vaan seistään ja ihmetellään.