Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lahjaksi vuohi, kävelyseuraa tai Paavo-porsaalle hyvä elämä? – Eettisten joululahjojen valikoima laajenee

Suomalaisilla on tänä jouluna entistä runsaammin valinnanvaraa muistaa läheisiään myös muulla tavoin kuin kouriintuntuvien pakettien muodossa.

Koronavuosien jälkeen erilaiset järjestöt kasvattavat eettisten ja aineettomien lahjojen valikoimaa.

Kehitysmaiden lasten auttamiseen keskittyneen World Visionin aineettomat lahjat ovat erityisen suosittuja juuri joulun alla.

– Kaikista eettisistä lahjoista noin 70 prosenttia hankitaan juuri joululahjoiksi. Pienemmät hankintapiikit osuvat sitten äitienpäivän ja isänpäivän tienoille, kertoo World Visionin viestintäpäällikkö Anna Pollari.

Tänä jouluna suosituimpien joukkoon ovat nousseet ajankohtaiset hätäapulahjat, jotka kohdennetaan humanitaarisiin operaatioihin Ukrainaan ja nälkäkriisistä kärsivään Afganistaniin.

Pollarin mukaan positiivista on ollut se, että kireästä taloustilanteesta huolimatta suomalaiset ovat pysyneet uskollisina lahjoittajina.

Helsinki Mission eettisten lahjojen nykyinen lahjavalikoima on suhteellisen tuore, sillä Helsinki Missio teki marraskuussa verkkokauppauudistuksen, jonka jälkeen valittavana on seitsemän erilaista lahjaa.

– Näistä kaksi suosituinta ovat kävelyseuraa seniorille ja soittamisen iloa erityisoppijalle, kertoo Helsinki Mission digitaalisen varainhankinnan ja markkinoinnin suunnittelija Tuulia Nikunen.

Erityisoppijalle on mahdollista tarjota soittamisen iloa 20 eurolla. Sen turvin Helsingin Kulosaaressa toimiva musiikkikoulu Resonaari tarjoaa soittamisen ilon kehitysvammaisille sekä muille erityisoppijoille.

Lahjoitusvaroilla palkataan lisää opettajia, hankitaan muun muassa soittimia ja vuokrataan opetustiloja.

World Visionin kautta valittavana on yhteensä kolmisenkymmentä tapaa auttaa kehitysmaissa asuvia lapsia ja aikuisia.

Nämä lahjat ovat tavallaan näyteikkuna, jonka avulla mahdollisille lahjoittajille konkretisoituu, millaista apua milläkin rahasummalla saa aikaan.

Esimerkiksi viidellätoista eurolla voi auttaa tyttöjen silpomisen vastaista työtä ja 2 140 eurolla voi hankkia ruokaa jouluksi koko afrikkalaiselle kylälle.

Vuohi puolestaan maksaa 42 euroa.

– Se ei tarkoita sitä, että maksamalla tietyn summan jokin määrätty lapsi saa juuri sen verran apua. Lahjoitukset ohjataan yhteisrahastoon ja sieltä ne ohjataan siihen kohteeseen, jossa varoja eniten tarvitaan, Pollari kertoo.

Poikkeuksen tekee kuitenkin kaksi World Visionin kohdetta: äitiyspakkaukset ja metsityksen hyväksi tehtävä työ. Nämä lahjoitusvarat sijoitetaan juuri näihin kohteisiin.

Lahjoittamalla 35 euroa kenialainen tai somalialainen äiti saa äitiyspakkauksen, joka kannustaa odottavia äitejä käymään raskausaikana neuvolassa ja synnyttämään kodin sijasta terveysasemalla.

Jos lahjoituksen summa on 36 euroa, sillä voidaan hankkia metsähehtaari. Lahjalla koulutetaan Etiopiaan viljelijöitä metsitysmenetelmällä, jonka avulla herätetään henkiin maanalaiset ilmastonmuutoksesta kärsivien puiden juuristoja.

Aineettomilla joululahjoilla voi muistaa ihmisten lisäksi myös eläimiä. Eläinoikeusjärjestö Animalia tukee Porvoossa sijaitsevaa eläinten turvakotia nimeltä Saparomäki.

Tällä hetkellä Saparomäessä asustaa neljä sikaa, seitsemän lammasta ja muutamia kanoja. Yksi possuista on nimeltään Paavo, jolle Animalia kerää joululahjarahaa. Kahdeksallatoista eurolla jo yli 150-kiloiseksi kasvaneelle Paavolle hankitaan muun muassa rehua ja kuivikkeita sekä tuetaan Animalian työtä tuotantoeläinten hyväksi.

Lahjoitusten turvin Paavo ja kaikki muut eläimet saavat viettää lajityypillistä elämää mahdollisimman pitkään.