Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Munkkivuoren kirkosta luovutaan – neuvoston puheenjohtaja: "Palaamme tilanteeseen, jossa seurakunta oli alkuvuosinaan"

Munkkivuoren kirkosta aiotaan luopua.

Munkkiniemen seurakuntaneuvosto päätti kokouksessaan 14. joulukuuta luopua kirkosta ja seurakuntatalosta vuoden 2024 lopussa.

Päätös johtuu seurakuntayhtymän määrärahaleikkauksista, jotka kiristävät seurakunnan taloutta.

– Kirkosta luopuminen on raskain mahdollinen päätös, jonka eteen seurakunta voi joutua. Kukaan meistä ei olisi halunnut luopua kummastakaan kirkostamme, mutta taloudellisen tilanteen vuoksi muuta vaihtoehtoa ei ollut, toteaa kirkkoherra Päivi Vähäkangas kirkon tiedotteessa.

Vähäkangas kertoo, ettei puntarointi kahden kirkon välillä ollut helppoa.

– Siitä kertoo se, ettei päätös ollut yksimielinen.

Munkkivuoren kirkko on valmistunut vuonna 1963 ja sijaitsee ostoskeskuksen vieressä. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Olavi Kantele.

Kirkkosali ja seurakuntatalo peruskorjattiin vuonna 1997.

Syy kirkosta luopumiseen on se että peruskorjaus osoittautui liian kalliiksi. Kirkko vaatisi lähivuosina laajan peruskorjauksen. Seurakuntaneuvosto arvioi, että kalliimmasta kirkosta luopuminen turvaa parhaiten sen, että seurakunta pystyy tulevaisuudessakin olemaan läsnä koko Munkinseudulla.

Lue: Valokuvaaja Kari Hakli, 82, kuvasi koululuokkansa tyttöjä ja Helsingin purettavia rakennuksia – rakkaus löytyi yllättävästä paikasta: "Aika kaunis tarina"

Käytännössä Munkkivuoren kirkosta luopuminen tarkoittaa sitä, että vuoden 2025 alusta lähtien seurakunnalla on käytössään vain Munkkiniemen kirkko.

– Päätöksen myötä palaamme tilanteeseen, jossa Munkkiniemen seurakunta oli alkuvuosinaan, kun Munkinseudulla oli vain yksi kirkko. Munkkiniemen kirkko on kuitenkin kirkko keskellä kylää, kun sijaintia katsotaan koko Munkinseudun näkökulmasta, toteaa tiedotteessa seurakuntaneuvoston puheenjohtaja Eeva-Liisa Koltta-Sarkanen.

Munkkiniemen kirkkoa käyttävät seurakunnan lisäksi myös ruotsinkielinen Petruksen seurakunta, kaksi partiolippukuntaa, jumalanpalvelusyhteisö Verkosto sekä kansainvälinen seurakunta.

Korjaus 15.12. kello 14.15: Munkkivuoren kirkosta luovutaan, ei Munkkiniemen.