Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo nyt terveydenhuollon päivystystoimintaa – taustalla yli sata ilmoitusta turvallisuuden vaarantumisesta

Etelä-Suomen aluehallintovirasto toteuttaa parhaillaan viraston toimialueen kaikkien sairaanhoitopiirien päivystystoimintaa koskevaa valvontaa. Päivystystoimintaa koskevia ilmoituksia potilasturvallisuuden vaarantumisesta on virastoon tullut kuluvan vuoden aikana yli 150.

Valvonnassa selvitetään organisaation toimintoja ja käytäntöjä sekä hoitohenkilöstön mitoitusta ja rakennetta ja näistä johtuvia poikkeamia toiminnassa. Valvonta jatkuu myös hyvinvointialueiden käynnistäessä toimintansa vuoden 2023 alussa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon valvontayksikön päällikkö Niina Väkeväinen myöntää tiedotteessa asiaan liittyvät haasteet.

– Päivystysten ongelmat juontuvat koko sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän haasteista. Perusterveydenhuollon hoitoon pääsyssä on viivettä, ja erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon osastopaikoista on vajetta, Väkeväinen sanoo.

– Vanhukset joutuvat odottamaan ympärivuorokautisen hoivan paikkoja pitkään, ja kotihoidossa on haasteita. Tämä ruuhkauttaa päivystyksiä, kun potilaita ei saada päivystyksestä jatkohoitoon. Taustalla on hoitoalan henkilöstöpula, hän jatkaa tiedotteessa.

Väkeväinen uskoo, että asiaan pystytään löytämään ratkaisu.

– Pyrimme omalta osaltamme varmistamaan potilasturvallisuuden toteutumisen kaikissa tilanteissa ja tukemaan ja ohjaamaan terveydenhuollon palvelun järjestäjän toimintaa lain mukaiseksi, hän sanoo.