Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tarkastusmaksun korotus 100 euroon etenemässä – pummilla matkustaminen aiheuttaa jopa 25 miljoonan euron tappiot HSL:lle vuodessa

Tarkastusmaksu HSL-alueen joukkoliikenteessä on jo vuosikausia ollut 80 euroa.

Siksi HSL on jälleen anonut liikenne- ja viestintäministeriöltä, että tarkastusmaksun voisi nostaa 100 euroon. Taustalla on se, että pummilla matkustamisesta kertyy vuosittain HSL:lle lipputulomenetyksiä 15–25 miljoonaa euroa.

Pummilla liikutaan metroilla, junilla, ratikoilla sekä runkolinjojen busseilla, ja lisääntyvän avorahastuksen pelätään edelleen lisäävän liputta matkustamista.

Tarkastusmaksun suuruudesta säädetään liikenne- ja viestintäministeriön asetuksella, joten HSL ei voi omin päin maksua nostaa.

Nyt ministeriö on joulukuussa antanut HSL-kuntayhtymälle vastauksen, että "on perusteltua käynnistää valmistelut joukkoliikenteen tarkastusmaksun suuruudesta annetun liikenneja viestintäministeriön asetuksen päivittämisestä".

– Koska vakuuttavaa näyttöä tarkastusmaksun suuruuden vaikutuksesta liputta matkustamiseen ei ole ollut saatavilla, HSL:n tulisi yhteistyössä liikenne- ja viestintäministeriön kanssa laajasti seurata uudistuksen vaikutuksia, ministeriöstä linjataan.

Liikenne- ja viestintäministeriö yhtyy HSL:n näkemykseen siitä, että lipun ostamiseen tulee olla riittävä kannustin.

Ministeriö on ottanut huomioon myös sen, että aikuisten alimman kertalipun hinta nousee vuoden 2023 alusta 2,80 eurosta 3,10 euroon.

Nykyisestä 80 euron tarkastusmaksusta säädettiin vuonna 2007.