Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Jääkö keskusta mottiin? Listasimme tulevat jättihankkeet, jotka sekoittavat liikenteen – Helsinki rajoittaa autoilua tietoisesti

Kaupunki priorisoi kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä. Myös mittava katutöiden suma haittaa ajamista.

Yrittäjä Tomi Hyvärinen oli tyytyväinen, kun sai 3,5 vuotta sitten liiketilan rauhalliselta Fredrikinkadulta. Hän remontoi myymälää 240 000 eurolla. Siellä olisi hyvä asiakkaiden testailla hänen edustamiaan kaiuttimia ja muuta viihde-elektroniikkaa.

Miltei naapurina sijaitsee Hyvärisen osin omistaman toisen kaiutinliikkeen myymälä.

Nyt yrittäjä on kauhuissaan, sillä lähes avajaislahjaksi kaupunki päätti uuden raitiovaunulinjan ja sen 30-metrisen pysäkin rakentamisesta kapealle kadulle aivan liikkeiden eteen.

– Tähän eivät pääse lähelle pysäköimään tavarantoimittajat eivätkä asiakkaat.

Ratikkatyömaan, parkkipaikkojen vähenemisen ja keskustan tietöillä motittamisen takia liikkeen on vaikeaa jatkaa nykyisessä toimipisteessä

– Tiloja on pakko katsella muualta, kun katutyöt tulevat eteen, Hyvärinen sanoo.

Helsinki laajentaa kävelykeskustaa, mutta toimiiko se talvella? – ”Ydinkeskusta pitää keksiä uudelleen”

Varsinkin yrittäjien mielestä Helsinki näyttää rajoittavan autoilua tarkoituksella. Aihetta sivuttiin myös Helsingin kaupunkitoimittajille järjestämässä tilaisuudessa syyskuussa.

Liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen viittasi tuolloin Tampereen yliopiston professorin Heikki Liimataisen näkemykseen, että hiilineutraaliutta kannattaa edistää joukkoliikennettä parantamalla ja autoliikennettä rajoittamalla.

– Poliitikoilla on mahdollisuus päättää kulkumuodoista ja ohjata kehitystä, Putkonen tähdensi.

Helsingin kaupungilla on liikkumisen kehittämisohjelma. Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan ”ohjeellisena noudatettava” ohjelma priorisoi kulkumuodot rankalla kädellä: Ensin huolehditaan kävelijöiden tarpeista, sitten järjestyksessä pyöräilijöistä, joukkoliikenteestä, jakelusta ja henkilöautoilusta. Tärkeä keino on pikaraitiotieverkoston luominen.

Liikenne- ja katusuunnittelun investoinneista vastaava tiimipäällikkö Tuula Pipinen vahvistaa, että hiilineutraaliustavoitteet ajavat löytämään ratkaisuja, joissa kävely, pyöräily ja joukkoliikenne ovat listan kärjessä.

– Mutta ei tarkoitus ole mitenkään estää autoliikennettä keskustassa. Kehitämme eri liikennemuotoja tasapuolisesti, hän sanoo.

Autoilija kertoo ilmiöstä, joka ruuhkauttaa Pohjoisespan jo nyt: "Kun kaistoja vähennetään, liikenne pysähtyy totaalisesti" – näin vastaa kaupunki

Keskustassa sijaitsevat yritykset pelästyivät Hämeentien muuttamisesta joukkoliikenne- ja pyöräilykaduksi sekä kävelykeskustan laajentamisaikeista Espan ympäristössä.

Autoliikenteeltä vähenee kaista suuntaansa myös Mäkelänkadulla, kun katu menee remonttiin 2025–2026. Ensi vuonna alkavassa Mannerheimintien remontissa autokaistoja ei poistu.

Helsingin keskusta näivettyy entisestään nyt suunnitelluilla uudistuksilla, pelkäävät yrittäjät – Kaupungin mukaan yrityksissä yliarvioidaan autolla tulevien asiakkaiden määrä

Yksittäisten katutöiden ohella Helsingillä on mittavat suunnitelmat muuttaa useita sisääntuloväyliä kaupunkibulevardeiksi. Korkein hallinto-oikeus torppasi suunnitelmista neljä, mutta tulossa ovat Vihdintien, Tuusulanväylän ja Itäväylän bulevardisoinnit.

Lisäksi Helsinki on rakentamassa uusia raitioteitä. Kaikki työt haittaavat keskustaan menevää liikennettä. Pipisen mukaan työt pyritään aikatauluttamaan niin, etteivät ne menisi kovin päällekkäin.

– On totta, että lähivuosina tapahtuu paljon. Korjaustarpeita on merkittävästi, ja kunnostuksia on tehtävä järjestelmällisesti.

– Sisääntuloväylillä on jatkuvasti yhdestä kahteen isoa remonttia meneillään. Mutta aina löytyy vaihtoehtoinen reitti ja työnaikaiset liikennejärjestelyt yritetään tehdä niin, että haittaa olisi mahdollisimman vähän.

Pipisen mukaan katuremontteja suunnitellaan tiiviissä vuorovaikutuksessa liike-elämän kanssa.

– Olemme käyneet keskustelemassa yrityksissä ja järjestäneet sidosryhmätapaamisia. Yrityksiä kiinnostavat aikataulut ja haitat, mutta samalla olemme saaneet palautetta, että niissä ymmärretään korjaustarpeet.

Jalankulkijat kannattavat Pohjoisesplanadin leveää kävelykatua – ”Mieluiten tulisin autolla, mutta se on niin kallista”

Kasvu haastaa Helsingin itselleen asettamat etapit – Liikennettä pitää rajoittaa radikaalisti, jos ilmastotavoitteisiin halutaan päästä, toteaa asiantuntija

Päätoimittaja Kannala: Esplanadi-päätös on järjetön

Tämän takia Aleksille ei tule asuntoja