Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Suomessa tutkitaan kahta maanpetosrikosta

Poliisi tutkii kahta epäiltyä maanpetosrikosta. Asiasta kertoo Yle verkkosivuillaan.

Ylen tietojen mukaan Keskusrikospoliisilla (KRP) on ollut syksystä lähtien käynnissä tutkinta, jossa rikosnimikkeenä on luvaton tiedustelutoiminta. Lisäksi tutkinnassa on epäilty turvallisuussalaisuuden paljastaminen. KRP vahvistaa asian Ylelle.

Rikosilmoitus luvattomasta tiedustelutoiminnasta on tehty Ylen tietojen mukaan tämän vuoden syyskuussa. Epäillystä turvallisuussalaisuuden paljastamisesta on puolestaan tehty kesällä 2022 kaksi ilmoitusta viranomaisten tietojärjestelmiin.

Ylen tiedon mukaan toinen ilmoitus on kirjattu Kajaanissa, toinen Oulussa. Kyse voi kuitenkin olla yhdestä ja samasta tapauksesta.

Rikosnimike on erittäin harvinainen 2000-luvulla. Ylen mukaan tällä hetkellä tutkinnassa oleva epäilty luvaton tiedustelutoiminta on ainoa tapaus kyseisellä nimikkeellä Tilastokeskuksen rikosilmoitustilastossa. Se ulottuu vuoteen 2006. Luvaton tiedustelutoiminta on juridisesti vakava maanpetosrikos, josta voi saada rangaistukseksi enimmillään kuusi vuotta.