Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kauheita paikkoja" – näin HU:n lukijat kuvailevat päivystystilannetta

Meilahden ja Malmin ruuhkautuneet yhteispäivystykset ovat saaneet kritiikkiä HU:n lukijoilta.

– Terveysaseman lääkäri lähetti minut kiireellisesti Malmille lisätutkimuksiin keuhkokuume-epäilyksen vuoksi. Vastaanotossa korkeita tulehdusarvojani vähäteltiin eikä minua meinattu ottaa aluksi sisään ennen kuin vaadin sitä. Meitä potilaita oli päivystyksessä noin 20 ihmistä. Itse pääsin hoitoon kolmen ja puolen tunnin istumisen jälkeen. Eräs vanhempi rouva oli ”unohtunut” henkilökunnalta. Hän kertoi istuneensa jalka murtuneena odottamassa seitsemättä tuntia taksia kotiin. Hoitajat eivät huomioineet häntä ohi kävellessään, eivätkä ehtineet vastaamaan hänen kyselyihinsä, HU:n lukija kertoo.

– Kauheita paikkoja. Hus on pilattu ja Helsingin terveyspalvelut myös, kirjoittaa toinen.

– Haartmanissa on järkyttävä tilanne. Silti on hetkiä ja kertoja kun apua on myös saanut heti. Terveysasemien ja päivystysten palvelua tulisi valvoa erittäin tehokkaasti.

– Joudun käymään aika ajoin rytminsiirroissa. Sairaalassa on selvästi kiireisempää kuin vielä keväällä. Hoitajat ovat äärimmäisen uupuneita, mutta tekevät silti parhaansa. Välillä päivystyspaikalla joutuu makaamaan tunteja näkemättä lääkäriä. Husin johto on selvästi pudonnut kelkasta.

– Olin Meilahden päivystyksessä yhteensä noin yhdeksän tuntia. Olin siellä tunteja ennen kuin hoitaja kävi luonani. Minusta aiottiin ottaa sydänfilmi, mutta sitä ei tapahtunut koko aikana vaikka paita auki käskettiin odottamaan. Hoito aloitettiin noin kahdeksan tunnin kuluttua tulostani. Sen jälkeen pääsin jatkohoitoon. Hoitajia on liian vähän.

Myös kiitosta tulee.

– Malmin päivystys toimi hyvin 29.11. kello 23 tienoilla, kun ambulanssi vei 82-vuotiaan mieheni sinne tiputukseen pyörtymisen takia. En voi valittaa.

– Sain Malmilla sunnuntaina hoitoa akuuttiin korva-, silmä- nieluinfektioon parissa tunnissa. Ja siihen sisältyi jo näytteen hukkaaminenkin. Priorisointi toimi: ennen tullut parempikuntoinen potilas hoidettiin myöhemmin.

55-vuotias helsinkiläisnainen kertoo vältelleensä lääkäriin menoa viimeiseen asti, koska on kuullut liikaa kauhutarinoita ruuhkaisista päivystyksistä.

–  Lokakuussa ei kuitenkaan ollut vaihtoehtoa, joten menin Haartmanin sairaalan päivystykseen torstaina iltapäivällä. Pääsin ilmoittautumistiskille kymmenen minuutin odottelun jälkeen. Sitten odotin lääkärille pääsyä vajaan tunnin. Tänä aikana hoitaja kävi ottamassa odotustilassa verikokeet. Kolmen vartin odottelun jälkeen hoitaja palasi ilmoittaen hälyttävän korkeista munuaisarvoista. Hän vei minut saman tien päivystyksen vuodeosastolle tiputukseen. Kolmessa tunnissa olin päätynyt sisätautiosastolle, jossa viivyin neljä vuorokautta. Tänä aikana sain äärimmäisen hyvää hoitoa moderneissa tiloissa. Taisin olla yksi onnekkaista, koska pääsin hoitoon todella nopeasti.

Helsingin Uutiset on kertonut Husin päivystyksen kaaokseksi muuttuneesta ruuhkatilanteesta. Meilahden ruuhkatilannetta voi seurata reaaliajassa Husin verkkosivuilta. Esimerkiksi maanantaina iltapäivällä ruuhkatilanteeksi arvioitiin "kohtalaista ruuhkaa." Tilanne oli parantunut aamun pahemmasta ruuhkasta. Malmin yhteispäivystyksen tilanne oli maanantaina lähes samalla tasolle Meilahden kanssa.