Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Janna, 52, mursi kätensä "hengenvaarallisella" sillalla – Helsingin kaupunki pohtii jopa sen sulkemista

Kaupunki harkitsee sillan sulkemista ainakin väliaikaisesti.

Nainen liukastuu, mutta ei kaadu. Heti perään nuoren miehen tasapaino horjahtaa hänen liukastuessaan lumella. Vanhempi nainen on vähällä kaatua, mutta huh, ei kuitenkaan.

Ruoholahdentorin viereisen kanavan kävelysillalla tapahtui viime viikolla läheltä piti -kaatumistilanteita keskellä päivää kuin liukuhihnalla. Osa hiljensi vauhtiaan sillan loppupäissä. Silta on erityisen kaareva ja sen profiili on jyrkkä.

Ruoholahdessa asuvalle Janna Hemmingille, 52, tapahtui reilu viikko sitten se, mitä hän on usein pelännyt.

Koiransa, Pompun, 9, kanssa aamulenkiltä palannut Hemming liukastui sillalla ja kaatui.

Helsinkiläismies liukastui huoltoaseman pihalla ja etsii nyt tapauksen nähneitä – edessä saattaa olla jopa leikkaus

Liukastuminen tapahtui niin yllättäen, että Hemming otti vaistomaisesti ilmalentoa vastaan kädellään, joka jäi hänen alleen ja ranne murtui. Sää oli onnettomuushetkellä lumisateinen. Siltaa ei Hemmingin mukaan oltu onnettomuushetkellä hiekoitettu.

– Kaatumisessa ensimmäinen ajatus oli harmistus, sitten nolostus ja sen jälkeen kiitollisuus kaikesta avusta, jota sain.

Ylösnoustuaan kipu ranteessa oli niin kova, että Hemming oli meinasi pyörtyä.

Paikalle tullut nainen auttoi hänet ylös, tarjosi laukustaan smoothieta ja tarjoutui saattamaan kotiin. Kotona Hemming soitti ambulanssin, joka vei hänet Haartmanin sairaalaan. Reilun viiden tunnin jonottamisen ja röntgenin jälkeen hän pääsi kipsatun ranteensa kanssa kotiin ja on nyt ainakin kuukauden sairauslomalla.

Erityiskiitokset Hemming haluaa lähettää naiselle, joka tuli auttamaan sekä Haartmanin sairaalan päivystykseen, jonka jonot ovat viime viikoina olleet puheenaiheena (HU 17.–18.12.).

– Haluan kiittää ja samalla varoittaa muita. Tässä olisi ollut katastrofin ainekset, jos olisin satuttanut pääni.

Hemming julkaisi julkiset kiitoksensa auttajanaiselle myös Jätkäsaari-liikkeen Facebook-sivuilla, jossa virinneessä keskustelussa moni kertoo niinikään liukastuneensa sillalla ja osa jopa murtaneensa kätensä. Joku kutsuu siltaa jopa hengenvaaralliseksi.

Korjausehdotukseksi ehdotetaan hiekkaa, sillan kattamista, poikkirimojen asentamista, varoittavaa liikennemerkkiä tai kokonaan alueen muiden siltojen käyttämistä.

Puupintaisen sillan vaarallisuus on yleisesti asukkaiden tiedossa.

Kaupungin projektinjohtaja Juha-Pekka Tissari sanoo, että puukantisten siltojen kanssa on ongelmia.

– Varsinkin alkutalvesta ne menevät helposti jäähän. Jääpolanteen (pakkautunut jää) poistoa ei pysty tekemään hyvin. Urakoitsijalla on tiedossa, että se on ollut haasteellinen ja sitä on tehostetusti hiekoitettu.

Urakoitsijana toimii Stara.

Tissari sanoo aloittaneensa nykyisessä työtehtävässään vasta elokuussa, eikä tietoa ole sen enempää sillan historiasta kuin yhteydenottojen määrästäkään.

– Jos hiekoitus ei toimi ja paikka on hengenvaarallinen, sen tilapäistä sulkemista täytyy harkita, kunnes turvallinen kulkeminen voidaan taata.

Ruoholahden sillan ohittava Pekka Vuori sanoo sillan olevan käyttäjien näkökulmasta ehkä "Helsingin kallein".

– Monille on tapahtunut tällä sillalla jotakin. Olen laittanut tästä kaupungille palautetta. Erityisesti toiselta puolelta se jyrkkenee todella paljon.

Maahan tamppautuva ja jäätyvä lumi tekevät pinnasta vaarallisen. Sen tietää myös koiransa kanssa ohikulkeva Niina.

– Tässä ainakin kymmenen ihmistä kaatuu päivittäin.

– Kaide on liian lyhyt ja loppuu "liukastumismäkeen".

Hemming sanoo aikovansa vaatia kaupunkia korvaamaan ainakin liukastumisesta aiheutuneet välittömät kulut, kuten lääkärikäynnit sekä ambulanssin ja käyttävänsä jatkossa joko Selkämerenkadun siltaa tai Crusellinsiltaa.

– Niissä ei ole niin iso riski liukastua.

Keskuspuiston valot sammuvat kello 23, seurasimme mitä öisessä metsässä sen jälkeen tapahtuu – Jussi, 44: ”Hieman hätkähdin”

Ruoholahden kanavan ylittävää siltaa hoidetaan kaupungin Juha-Pekka Tissarin mukaan tavalliseen tapaan eli talviaikaan päivittäin, kuten Helsingin muitakin kevyen liikenteen siltoja. Sillan pintaa aurataan verkkoterällä ja hiekoitetaan.

Kaupunki pidensi sillan sivukaiteita turvallisuuden lisäämiseksi vajaa kymmenen vuotta sitten.

Muita puupintaisia siltoja on muun muassa Mäkelärinteen uintikeskuksen vieressä sijaitseva silta.

Asukas liukastui Jätkäsaaressa, teki valituksen ja vaati korvauksia vuoden taksimatkoista – kaupunki antoi erikoisen vastauksen

Päiväkodin pihan turvallisuus huolettaa Kumpulassa: kiistelty kallio peitettiin yllättäen tekonurmella – "Voi aiheuttaa ongelmia pienimmille lapsille"

Viime vuosina moni on hankkinut kotiinsa juoksumaton – Katja Kärkkäistä, 47, se auttaa kuntoutumaan aivovammasta

Eilan yksi talvi meni nilkkamurtumaa parannellessa, Mirjam ja Maija luottivat museoreissulla nastoihin – Erikoislääkäri muistuttaa riskistä: "Sänkypotilaaksi jopa kuukausiksi"