Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Varaudu siihen, että näinä päivinä pelti rytisee parkkipaikoilla – mutta hetken päästä helpottaa

Joulunaluspäivien aikana parkkipaikkojen ja liikenteen peltivahingot kasvavat selvästi muuhun joulukuuhun verrattuna.

– Jouluvalmisteluissa on kiire ja ostoskeskusten parkkipaikat ovat ruuhkaisia. Joulunmenoruuhkissa valtateillä puolestaan sattuu peräänajoja, kommentoi Ifin ajoneuvovakuutusten tuotepäällikkö Peter Roselius tiedotteessa.

Kun joulua edeltävistä kiireistä selvitään, vähenee liikenne joulunpyhinä neljänneksen normaalista. Tämä tarkoittaa kaikkien vahinkojen selvää vähenemistä.

Kuva parkkialueelta ällistytti autoilijan – onko tämä riittävä kulkuväylä?

Autojen ilkivaltavahingot sen sijaan vähentyvät neljänneksellä jo joulunaluspäivinä, vaikka liikennemäärät ovat vielä lähellä normaalia. Joulupyhinä ilkivaltavahinkoja tapahtuu peräti kolmannes vähemmän normaaleihin joulukuun päiviin verrattuna.

Myös pysäköinti-, lasi- ja liikennevahingot vähenevät selvästi enemmän kuin mitä liikenne joulunpyhinä vähenee.

– Pyhinä ajetaan yleensä vain lyhyempiä matkoja ja joulunalusaikaa leimaava kiire on hellittänyt, selventää Roselius tiedotteessa.

Lumimyräkkä suisti raitiovaunuja ja romahdutti kuplahallin – ja tässä on ennuste tälle päivälle

Stereotyyppinen ajatus joulun liikenteestä on, että autoja jää tien laitaan massoittain ja hinauspalvelut ovat kiireisiä. Tähän vaikuttaa tietysti myös joulun sää, mutta Ifin vuosien 2017–2021 tilastoissa tällaisesta ei ole juuri viitteitä. Joulunaluspäivinä ja -pyhinä hinauksia on tarvittu normaalia vähemmän.

Vasta vuoden lopun välipäivinä hinausmäärät ovat hieman koholla muuhun joulukuuhun verrattuna.

Yleisesti tämä kertoo siitä, että joulureissuille lähdetään autot hyvässä kunnossa. Nykyään autoilijat varautuvat selvästi hyvin joululiikenteeseen.