Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Näin vegaanin joulupöydässä korvataan kinkku, mäti ja silli – "Mielellään tarjoaisi jotain, mutta vaikea tietää, mikä on hyvä"

Vegaaniseen joulupöytään löytyy tarjottavaa kaupoista valmiinakin. Nuoret sukulaiset halutaan huomioida.

Hannu Ketola valitsi perjantaina sianlihakinkkupalaa Ruoholahden Citymarketissa. Perinteiset herkut kuuluvat hänen joulupöytäänsä. Ketola sanoo olevansa jo sen verran vanha, ettei omia ruokailutottumuksia voi enää muuttaa.

– Sodan jälkeen syötiin, mitä tarjolla oli.

Hän sanoo kuitenkin ymmärtävänsä, että nuoremmat ovat tarkempia ruokavaliostaan. Ketolan oma tytär ei syö lihaa. Ketola ei ajattele, että se aiheuttaisi ongelmia joulupöydässä tai muulloin.

– Mielellään sitä tarjoaisi jotain lihaa korvaava, mutta kun ei itse tunne tuotteita, on vaikea tietää, mikä on hyvä.

Helsingin Uutisten Lukijan areenalla nimimerkki vegaani kertoi, että sukulaisten joulupöydässä oli vaikea löytää syötävää. (HU 14.12.).

Vegaanille joulunaika on melkoinen koettelemus

– Perunaa, rosollia, kurkkuviipaleita sekä leipää (ilman rasvaa, koska se oli voita), mielipidekirjoituksessa listattiin.

Kirjoittaja ei ollut maininnut vegaaniudestaan vanhojen sukulaistensa luona vieraillessaan ”välttääkseen erityisjärjestelyjä ja ikävää hämmennystä”.

Areenakirjoitus aiheutti vilkkaan keskustelun HU:n Facebook-sivuilla. Osa kummasteli, miksi vegaani pitäisi huomioida sukupäivällisellä, kun "vegaanikaan tuskin omassa pöydässään tarjoaa lihaa sekasyöjälle".

Monet perinteiset jouluruoat voi kuitenkin valmistaa vegaanisesti ja kinkulle löytyy korvaavia tuotteita.

Helsingin keskustan Ruohonjuuresta kysellään vinkkejä, mitä laittaa tarjolle, kun joulupöytään on tulossa ensimmäistä kertaa vegaani, esimerkiksi lapsenlapsi tai nuoren sukulaisen puoliso.

Myymäläpäällikkö Marika Auersalmen kokemus on, että vegaanivieraat halutaan huomioida joulupöydässä.

– Samalla koko porukka voi tutustua uusiin twisteihin jouluruoissa kuten kookosmaidosta valmistettuun lanttulaatikkoon.

"KFC-Benjamin", 25, ei lopeta aktivismia ennen kuin Suomi siirtyy veganismiin – "On iso ristiriita, jos joku sanoo rakastavansa eläimiä samalla kun syö niitä"

Vegaaniset joulukinkut ovat vehnäproteiinista valmistettuja lihankorvikkeita. Isoimpien markettien valikoimista löytyy useampien valmistajien merkkejä, joita myydään jouluisilla nimillä ja kääreillä kuten Vönerin Jouluvarras tai parin vuoden takainen hittituote Santun Juhlaseitan.

Valmiin vegaanikinkun voi sivellä sinapilla, päälle voi ripotella korppujauhoja ja kinkun voi vielä koristella tähtianiksilla.

Vajaan kiloisten mötiköiden ohella tarjolla on pienempiä pakkauksia valmiiksi siivutettua vegaanikinkkua.

Vehnäproteiinista valmistettavan seitan-kinkun voi tehdä myös itse.

Valmistamiseen riittää gluteenijauhe (vehnäproteiini), kikhernejauhe, öljy, vesi ja mausteet.

– Vegaanikinkun salaisuus on maustamisessa, koska gluteeni- ja kikhernejauhe eivät maistu miltään, Ruohonjuuren Auersalmi kertoo.

Maustamisessa voi kokeilla esimerkiksi savupaprikaa, juustokuminaa ja garam masalaa.

Auersalmi kertoo, että aiemmin yrityksen kuivahyllyiltä löytyi valmissekoitus Sika säkissä. Nyt hänen tuntumansa on, että seitanin valmistus on opittu ja ihmiset haluavat tehdä kinkkunsa itse.

Vegaanikinkun voi valmistaa jo hyvissä ajoin ja tarjota aattona joko kylmänä tai lämmitettynä, mikä vähentää aattoillan sähkönkulutusta. Noin kuudelle hengelle tarkoitetun kinkun paistoaika on reilu tunti.

Jouluiset laatikot sopivat erinomaisesti vegaaneille. Laatikoissa käytettävä kerma tai maito on vain korvattava kasvipohjaisilla maitotuotteilla, joita löytyy nykyisin joka marketista. Kookosmaito tuo uuden makuelämyksen laatikoihin.

Vegaanille laatikoiden päälle laitetaan nokare kasvirasvaa eikä voita.

Juureksista valmistettu rosolli sopii myös erinomaisesti vegaanille. Mikäli rosollin kanssa haluaa tarjota kastiketta, voi sen valmistaa esimerkiksi kasvipohjaisesta fraichesta.

Helsinkiläinen kahvila teki yllätysratkaisun: kahvi on halvempi, jos tilaat sen kauramaidolla

Kalojen ja mätien korvaaminen kuulostaa mahdottomalta. Netin vegaanisia joulureseptejä selaamalla löytyy ohje esimerkiksi ”porkkalan” valmistukseen. Se on porkkanasta tehty kylmäsavulohen korvike.

Vegaanin sillipurkissa uiskentelevat munakoisopalat.

Mädin Ruohonjuuren Auersalmi neuvoo korvaamaan mustilla beluga-linsseillä

– Vähän öljyä ja suolaa keitettyjen linssien sekaan, ja niistä tulee kiiltäviä mustia palleroita, jotka ovat hyvin ravitsevia ja muistuttavat etäisesti kaviaaria.

Vladimir, 27, toi ruokarekan Hakaniemeen ja myy luukusta vegaanihamppareita ja bowleja – Muistelee alkutaivalta 4 vuotta sitten: "Kyllästyin kanaan, enkä oikeastaan osannut kokata"

Tiedätkö, mikä on umami? Tässä ovat vegaanisen ruoanlaiton neljä peruspilaria – "Järjestystä pitää ajatella ihan eri tavalla"

Mitä juhlissa voi tarjota, kun allergioita on paljon perunasta leivinjauheeseen? Katso leivontavinkit