Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kirjastojen uusista asiakastietokoneista nousi huoli – näin johtaja vastaa: "Testaus jatkuu vuodenvaihteen yli"

Helsingin kirjastot romuttavat hyvin toimivan asiakastietokonejärjestelmänsä, arvosteli nimimerkki ”digisyrjäytynyt” Lukijan areenalla (HU 17.–18.12.).

Kirjastot vaikeuttavat tietokoneiden käyttöä

Kirjoittajan mielestä erityisesti etukäteen varattavat tietokoneet ovat olleet hyödyllisiä, eikä pistäymiskoneista ole samaa iloa, sillä niille voi joutua jonottamaan.

Helsingin kaupungin kirjastopalveluijen johtaja Katri Vänttinen kertoo, että järjestelmä on yli 15 vuotta vanha, eikä sen ylläpito ole enää mahdollista.

– Jatkossakin on mahdollista varata kirjaston koneita etukäteen, kun osa koneista liitetään Varaamo-järjestelmään. Kaikkia koneita ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista liittää varausjärjestelmään, koska nykyään myös pistäytymiskoneiden kysyntä kasvaa jatkuvasti. Myös Varaamo-järjestelmä on uudistumassa ja saamassa uusia ominaisuuksia.

Vänttinen myöntää, että kirjasto on tärkeä, ja joillekin jopa ainoa paikka päästä tietokoneen ääreen ja saada asiakirjoja tulostettua.

– Kirjastojen asiakastietokoneet ja niihin liittyvä käytön neuvonta ovat aivan keskeisiä kirjaston palveluja nyt ja myös tulevaisuudessa, hän vakuuttaa.

Tulevassa tulostusjärjestelmässä tulosteet maksetaan jälkikäteen, mikä tuo joustoa muun muassa omatoimikirjastojen tulostusmahdollisuuksiin. Tulostaminen ilman sähköpostiosoitetta on jatkossakin mahdollista henkilökunnan avulla, kirjastopalveluista luvataan.

– Tällä hetkellä projektissa on käynnissä testausvaihe, joka jatkuu vuodenvaihteen yli muutamissa kirjastoissa. Testausvaiheen aikana keräämme palautetta asiakkailta ja henkilökunnalta ja varaudumme korjaamaan havaittuja puutteita, joita on jo tullut esiin useita. Vielä ei ole päätöksiä siitä, millä aikataululla koneet lopulta uusitaan vuoden 2023 aikana, Vänttinen jatkaa.

Jouluna kirjastoon? Nämä ovat aattona auki

Helsingin pääkirjaston katossa useita vuotoja – korjaaminen kestää yli puoli vuotta