Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kaksi jättihanketta vireille Ruoholahdessa – kuvat julki, vertaile: tältä tornitalot sillalta käsin näyttäisivät

Ruoholahdessa ja sen lähialueilla on joulukuussa alkanut kaksi isoa suunnitteluhanketta.

Länsisataman ja Länsiväylän välille suunnitellaan maanalaista tunnelia. Samaan aikaan Ruoholahden sillan kupeeseen on suunnitteilla korkeiden, jopa 30-kerroksisten toimitilatornitalojen rakentamista.

Suunnitelmista järjestetään asukastilaisuus kaupunkiympäristötalossa osoitteessa Työpajankatu 8 maanantaina 16. tammikuuta. Itämerenkadun ja Lepakonaukion tornitalohanketta esitellään kello 17–18 ja satamatunnelihanketta kello 18–19.30.

Suunnittelun tuloksena syntyy asemakaavaehdotus, jonka hyväksymisestä päättää lopulta kaupunginvaltuusto. Tavoitteena on, että kumpikin kaavaehdotus valmistuisi syksyn 2023 aikana.

Korkeaa toimitilarakentamista on Ruoholahdessa tulossa Itämerentorille, Lepakonaukiolle ja Itämerenkatu 5:een.

Suunnittelun tavoitteena on lisätä työpaikkoja ja palveluiden tarjontaa Ruoholahden metroaseman läheisyydessä. Kaavoitus on aloitettu kolmen alueella toimivan kiinteistöyhtiön aloitteesta.

Lepakonaukiolle tulevassa rakennuksessa voisi olla 20–30 kerrosta ja Itämerentorin rakennuksessa 21–28 kerrosta. Itämerenkatu 5:een rakennettaisiin 11–16-kerroksinen talo.

Rakennuksia suunnitellaan olemassa olevien toimitilarakennusten yhteyteen.

Toimitilojen kaavoituksen yhteydessä myös Salmisaaren toimitila-alueen pohjoisosaan suunnitellaan kaavamuutosta. Suunnittelu liittyy satamatunnelin liikennejärjestelyihin ja alueen mahdolliseen täydennysrakentamiseen.

Länsisataman ja Länsiväylän välinen tunneli on suunniteltu sataman rahti- ja henkilöautoliikenteen käyttöön. Kaupunki on parhaillaan tekemässä suunnitelmaa yhteistyössä Helsingin Sataman kanssa.

Liikenteen määrä Länsisatamassa on kasvamassa. Satamatunnelin avulla pyritään parantamaan sen sujuvuutta.

Suunnittelun tavoitteena on, että kaikki Länsisataman tavaraliikenne ja merkittävä osa sataman henkilöautoliikenteestä siirtyy Jätkäsaaressa ja Ruoholahdessa maan alle.

Tunneli kulkisi alustavien suunnitelmien mukaan maan alla joko Ruoholahden tai Kampin ja Lapinlahden kautta. Vaihtoehtoja tutkitaan kaavoituksen aikana. Tunnelille valitaan yksi toteutettava linjaus.

Tunnelin suuaukot ja maanpäälliset osuudet sijaitsisivat Jätkäsaaressa satama-alueella. Toisen pään suuaukoille selvitetään Länsiväylän lähellä kolmea vaihtoehtoista sijaintia.

Yhdessä tutkittavassa vaihtoehdossa tunneli sukeltaisi maan alle Lapinlahden sairaalapuiston reunalla. Kahdessa muussa vaihtoehdossa suuaukko olisi lähempänä Länsiväylää.