Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuore kysely: Tällainen olut pitää pintansa tämän joulun ruokapöydässä – Arvaatko, onko tumma vai vaalea lager suositumpi?

Taloustutkimuksen kyselyn mukaan suomalaisten suosikkiolut joulupöydässä on tumma lager. Lähes yhtä suosittu olut jouluruokien kanssa on vaalea lager.

Tutkimuksen suurin yllättäjä oli alkoholiton olut. Oluttyyppiä pidetään tärkeimpänä valintaperusteena olutta valittaessa. Kyselyn teettäjänä oli Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, joka kertoo ilmiöstä tiedotteessaan.

Suomalaisista lähes kolmanneksella on joulupöydässä tarjolla tummaa lageria ja lähes yhtä suurella osalla on tarjolla vaaleaa lageria.

Tummaa lageria nautitaan usein erityisesti kinkun kanssa ja vaalea lager sopii juomaksi läpi koko aterian. Portteria tai stoutia nauttii joulupöydässä 13 prosenttia vastaajista. Nämä tummat oluet yhdistetään usein suklaan kanssa.

Vastaajista joka kymmenes tarjoaa jouluaterian kanssa alkoholitonta olutta. Viidellä prosentilla suomalaisista joulupöydästä löytyy vehnäolutta ja yhtä monelta pilsiä tai ipaa. Suomen laajasta olutvalikoimasta löytyy sopiva olut kaikille joulupöydän ruokalajeille alkuruoista jälkiruokiin.

– Kyselyn suurin yllättäjä on alkoholiton olut. Alkoholittoman oluen myynti on toki ollut suuressa kasvussa viime vuodet ja valikoima on kasvanut ilahduttavast, kertoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton viestintäpäällikkö Outi Heikkinen.

Heikkisen mukaan muutkin alkoholittomat panimojuomat kuten virvoitusjuomat ja vedet ovat kasvattaneet suosiotaan. Alkoholittoman oluen osuus koko olutmyynnistä on kuitenkin vielä vain parin prosentin luokkaa, mutta kasvutrendi on ollut vahva.

Kotimaisten oluiden kirjo on nykyään laaja ja monipuolinen. Tärkein valintaperuste oluen ostamiselle onkin oluttyyppi. Jopa 76 prosenttia olutta juovista suomalaisista pitää oluttyyppiä tärkeänä perusteena oluen valinnassa. Toiseksi tärkeimmäksi tekijäksi oluen valinnassa nousi hinta. Hintaa pitää tärkeänä perusteena 45 prosenttia vastaajista.

Joulu on kesän jälkeen yksi tärkeimpiä sesonkeja oluen myynnissä. Joulukuussa myydään olutta noin 20−30 prosenttia enemmän kuin esimerkiksi loka-marraskuussa.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton teettämä tutkimus toteutettiin online-kyselynä Taloustutkimuksen kuluttajapaneelissa 1.−6. syyskuuta 2022. Tutkimukseen vastasi 1 342 suomalaista, jotka ovat iältään 18–70-vuotiaita.