Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ajoitko skootteria lomallasi Thaimaassa? – Saatoit syyllistyä rikokseen

Skootterin vuokraaminen on Aasian lomilla yleistä, mutta moni ajaa tietämättään ilman ajo-oikeutta. Vaikka Suomessa saisi kuljettaa mopoa, niin kansainväliseen ajokorttiin ei mopomerkintää ole tarjolla.

Asiasta kertoo Autoliitto tiedotteessaan.

Monet maat edellyttävät kansainvälistä ajokorttia, mikäli väliaikaisesti maassa vieraileva ulkomaisen ajokortin haltija aikoo ajaa esimerkiksi autoa tai moottoripyörää vierailunsa aikana.

Kansallinen ajokortti on aina oltava mukana kansainvälisen ajokortin lisäksi. Suomessa valtioneuvosto on antanut kansainvälisten ajokorttien kirjoittamisoikeuden Autoliitolle, joka tarkistuttaa aina ajo-oikeuden Traficomilta.

Thaimaassa skootterin vuokraaminen on erittäin suosittua, mutta moni suomalainen mopokortin tai mopon ajo-oikeuden haltija menee ajo-oikeuksien kanssa harhaan.

Vaikka Suomessa ajokorttiin olisi merkitty mopon ajo-oikeus, sitä ei ole mahdollista merkitä kansainvälisiin ajokortteihin. Mopokortti on voimassa ainoastaan EU- ja ETA-maissa. Toinen asia on se, että Thaimaa katsoo kaikki mopedit moottoripyöriksi, minkä takia Thaimaassa mopon ajoa varten vaaditaan aina jokin moottoripyöräluokan ajokortti.

Skootterin vuokraaminen onnistuu monessa paikassa, vaikka kansainvälistä ajokorttia ei olisi mukana ja vaikka ajokortissa ei olisi moottoripyörämerkintää.

– Tien päällä tehtävissä ratsioissa tai onnettomuuden selvittelyssä voi tulla virkavallan kanssa ongelmia. Turistien suosimilla alueilla ratsiat ovat varsin yleisiä, Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen totea tiedotteessa.

Turistien kannattaa muutenkin selvittää ennen matkaa kohdemaan liikennemääräykset yllätysten välttämiseksi.

Juttua päivitetty 21.12.2022: Vaihdettu jutussa oleva kuvituskuva. Jutussa oli ensin kuva yksittäisestä henkilöstä, joka ei liity tapaukseen.