Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tiedätkö, mistä kertoo Joulukerroin? – Tieto & Trendit: Se punertuu kohti pohjoista ja viestii siitä, minne väki kulkee jouluksi

Jouluaaton lähestyessä ja Joulupukkia odotellessa on aika perehtyä siihen, mitä tarkoittaa Joulukerroin. Sitä käytetään viestimään siitä, miten joulunvietto Suomessa sijoittuu paikkakunnittain. Se kuvaa väestön muutosta joulupäivänä suhteessa tavallisena päivänä kussakin kunnassa olevaan väestöön: mitä isompi lukema, sitä enemmän joulunviettäjiä paikkakunnalla on.

Joulukerroin-kartta punertuu kohti pohjoista ja itää, johon sinivärisistä etelän kaupungeista edelleen lähdetään joulun viettoon. Helsinkiäkin enemmän väki vähenee Tampereella, kirjoittavat Ossi Nurmi ja Pasi Piela Tilastokeskuksen Tieto&-trendit-blogissa.

Vaikka Lappi on edelleen joulun keskeistä maastoa, on osassa sen kuntia selkeitä pudotuksia joulukertoimessa. Pelkosenniemen ja Kolarin hyvin korkeat viimevuotiset kertoimet 2,38 ja 2,22 ovat pudonneet 12 prosentilla lukemiin 2,09 ja 1,95. Muoniossa lasku on 10 prosenttia, Sallassa 9 ja Kittilässä 8 prosenttia.

Nurmi ja Piela huomauttavat, että Lapin jouluryntäys oli viime vuonna hieman rauhallisempi kuin ensimmäisenä koronajouluna 2020. Molempina jouluina kovasti varoiteltiin koronariskistä ja Lapin sairaaloiden kantokyvystä. Ensi vuoden joulukerroin kertoo osaltaan sen, miten kävi tänä jouluna.

Vantaan uusi joulukerroin on kuusi prosenttia korkeampi ollen nyt 1,02. Helsinki-Vantaan lentokenttä on huomattavasti vilkastunut sitten vuoden 2020, joka on kertoimessa vertailuvuotena. Blogin mukaan toisaalta Espoossakin on kerroin noussut neljä prosenttia ollen edelleen alle yhden, 0,96. Väki siis vähenee joulupäiväksi, mutta ei niin rajusti kuin Helsingissä, jonka kerroin on muuttumaton 0,86.

Helsinkiäkin enemmän väki vähenee selvityksen perusteella Tampereella, jonka joulukerroin on 0,78. Muut vähintään 10 prosenttia tavanomaista päiväväestöään menettävät kunnat ovat Kajaani, Turku, Jyväskylä, Pirkkala, Vaasa, Kuopio, Oulu, Lahti ja Joensuu.