Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Näin Kelan maksamat tuet muuttuvat ensi vuonna – katso lista

Useisiin Kelan etuuksiin on luvassa korotuksia ensi vuonna.

Indeksitarkistuksen perusteella yksinasuvan täysi kansaneläke nousee 703,45 eurosta 732,67 euroon, takuueläkkeen täysi määrä nousee 885,63 eurosta 922,42 euroon ja eläkettä saavan hoitotuen perusmäärä nousee 75,58 eurosta 78,72 euroon.

Työttömyystuen peruspäivärahan ja työmarkkinatuen määrä nousee 37,21 euroon päivässä vuonna 2023 (aiemmin 35,72 e/pv). Muutos merkitsee noin 30 euron korotusta tuen määrään neljän viikon maksujaksolla.

Myös työttömyysetuuden korotusosa ja lapsikorotukset suurenevat. Työttömyysetuuden korotusosa on 5,29 e/pv (aiemmin 5,08 e/pv). Korotusosan voi saada, jos esimerkiksi osallistuu työllistymistä edistäviin palveluihin.

Työttömyysturvan lapsikorotuksessa on mukana vuodenvaihteessa voimaan tuleva 4,2 prosentin indeksikorotus ja lisäksi ylimääräinen 20 prosentin korotus, josta hallitus päätti vuoden 2023 budjettiriihessä. Ylimääräinen korotus on voimassa vuoden 2023 loppuun.

Tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanotut yli 55-vuotiaat voivat hakea uutta muutosturvarahaa, jonka tarkoitus on helpottaa irtisanottujen työllistymistä uudelleen. Edellytyksenä on, että hakijalla on vähintään viiden vuoden työhistoria irtisanovan työnantajan palveluksessa.

Jos työntekijä ei kuulu työttömyyskassaan, hän voi hakea muutosturvarahaa Kelasta. Muutosturvaan kuuluu myös tavallista pidempi työllistymisvapaa.

Työnantajat, jotka irtisanovat 55 vuotta täyttäneitä yli 5 vuotta palveluksessaan olleita työntekijöitä, osallistuvat muutosturvan rahoitukseen suuremmalla osuudella kuin muut työnantajat. Maksu ei koske pienimpiä työnantajia.

Vuonna 2023 yleisessä asumistuessa sekä myös eläkkeensaajan asumistuessa otetaan huomioon aiempaa suuremmat lämmityskustannukset (ns. lämmitysnormit).

Myös omakotitalossa huomioon otettaviin hoitomenonormeihin tulee korotus. Korotuksilla halutaan helpottaa sähkön korkean hinnan aiheuttamia taloudellisia vaikeuksia.

Yleisen asumistuen saajilla erillisten lämmityskustannusten ja omakotitalon hoitomenojen normeja korotetaan 57 prosentilla vuoden 2022 tasoon verrattuna. Muutos on voimassa vuoden 2023 ajan.

Eläkkeensaajan asumistuessa lämmityskustannuksia hyväksytään 2,07–2,35 e/kk neliömetriä kohden (aiemmin 1,32–1,60 e/kk).

Opiskelijoiden opintorahaa korotetaan 1. elokuuta alkaen 4,2 prosenttia kansaneläkeindeksin mukaan. Jos opiskelija asuu itsenäisesti ja on täyttänyt 18 vuotta, opintoraha nousee 268,23 eurosta 279,38 euroon kuukaudessa.

Korkeakouluopiskelijoiden ateriatuki nousee 0,25 euroa. Ateriatuen vähentämisen jälkeen opiskelijan maksettavaksi jää perushintaisesta opiskelija-ateriasta enintään 2,95 euroa.

Vuoden 2023 alusta opintotuen vuositulorajoihin tulee myös tasokorotus, jonka jälkeen tulorajat ovat noin 20 prosenttia suuremmat kuin tänä vuonna.

Opintorahan huoltajakorotukseen, jota maksetaan mikäli opiskelijalla on huollettavia alaikäisiä lapsia, tulee 10 euron korotus ensi vuodeksi. Huoltajakorotukseen tulee myös indeksikorotus 1.8.2023 alkaen.

Opiskelijoiden terveydenhoitomaksu suurenee 35,80 eurosta 36,80 euroon lukukaudessa vuonna 2023. Maksu täytyy maksaa oma-aloitteisesti OmaKelassa.

Lisääksi nousevat muun muassa toimeentulotuen perusosa sekä alle 3-vuotiaasta maksettava lasten kotihoidon tuen hoitoraha.

Lisäksi lapsilisän yksihuoltajakorotukseen on tulossa määräaikainen 5 euron korotus kuussa ensi vuoden ajaksi.

Indeksitarkistukset lisäävät Kelan etuusmenoja arviolta 300 miljoonalla eurolla vuonna 2023.