Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juttua täydennetty | Uhkailua, hakkaamista, teleskooppipatukalla lyömistä – Kuutta saman yrityksen järjestyksenvalvojaa epäillään rikoksista, vangitsemista harkitaan

Kuutta pääkaupunkiseudulla työskentelevää järjestyksenvalvojaa epäillään pahoinpitelyrikoksista. Poliisi kertoo ottaneensa heidät kiinni viime viikonlopun aikana, ja epäiltyjen määrä voi vielä kasvaa.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Timo Luoto sanoi tiistaina, että poliisi harkitsee esittävänsä kiinniotettujen järjestyksenvalvojien vangitsemista tällä viikolla.

Miehet ovat työskennelleet saman yrityksen palveluksessa. Poliisilla on tutkinnassa kahdeksan tapausta vuoden 2022 aikana.

Tapahtumissa on samankaltaisuuksia: järjestyksenvalvojat ovat ohjanneet kohdehenkilöt suojaisampaan paikkaan juna-asemien läheisyydessä, minkä jälkeen ovat pahoinpidelleet uhrit ja kuvanneet teot.

Yhtenä esimerkkinä poliisi tutkii kesäkuussa tapahtunutta välikohtausta Tikkurilan aseman seudulla. Tuolloin järjestyksenvalvojat ovat ottaneet kohdehenkilönä ollutta miestä kiinni molemmista käsistä, ja tämän jälkeen hakanneet tämän jalkoja teleskooppipatukalla.

Miehen puhelin on otettu pois. Mies on päästetty irti, ja tämä on juossut karkuun. Järjestyksenvalvojat ovat heittäneet miehen puhelimen läheiseen pusikkoon.

Syyskuussa 2022 kohdehenkilö on vaikuttanut alaikäiseltä. Järjestyksenvalvojat ovat puhuttaneet nuorta miestä pitkään. Mies on viety läheiseen metsään, jossa häntä on jälleen pahoinpidelty teleskooppipatukalla lyömällä. Tallenteella hän on kertonut syntyneensä Tikkurilassa, ja kertoo tallenteella myös etunimensä.

Lokakuussa kohteeksi on päätynyt ulkomaalaistaustainen, keski-ikäinen mies. Tämä on kuljetettu jälleen Tikkurilan juna-asemalla hissiin, jossa hänet on pahoinpidelty nyrkein lyömällä.

Poliisi epäilee, että vastaavanlaisia tapauksia on enemmänkin kuin tähän mennessä julki tulleet teot.

Poliisi sai tiedon rikoskokonaisuudesta, kun sivullinen ilmoitti virkavallalle pahoinpitelystä.

– Aika paljon on selvitettävää vielä, ja valitettavasti toistaiseksi pitää olla aika niukkasanainen esitutkinnan turvaamisen takia. Järjestyksenvalvojilla on oikeus käyttää tarvittaessa fyysistä voimaa, mutta nyt selvitämme, onko epäillyillä ollut laillinen peruste tiettyihin toimenpiteisiin, Luoto sanoi tiistaina.

Toistaiseksi poliisi epäilee, että järjestyksenvalvojat ovat ylittäneet toimivaltansa räikeästi ja syyllistyneet uhrien nöyryytykseen ja alistamiseen.

Luoto pitää rikosvyyhtiä poikkeuksellisena.

– Ei tule mieleen, että tällaista laajaa kokonaisuutta olisi ollut aiemmin selvittelyn alla. Valtaosa järjestyksenvalvojista toimii asiallisesti ja lain ja sääntöjen mukaisesti. Valitettavasti nyt joudumme kuitenkin puuttumaan muutaman tekemisiin, Luoto kommentoi.

Poliisi etsii vielä tunnistamattomia uhreja ja pyytää sellaisia ihmisiä ottamaan yhteyttä, jotka ovat joutuneet järjestyksenvalvojien väkivallan kohteeksi.

– Jonkin verran on tullut asianomistajilta yhteydenottoja tekoihin liittyen. Osaa tapauksista tutkitaan törkeänä pahoinpitelynä ja osaa perusmuotoisena pahoinpitelynä. Muitakin nimikkeitä voi vielä tulla mukaan, Luoto kertoi.

Poliisi pyytää, että tapauksiin liittyvät uhrit ilmoittautuvat poliisille sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi.

Muokattu 27.12. 2022 klo 15.10: täydennetty juttua tutkinnanjohtaja Timo Luodon antamilla tiedoilla ja kommenteilla.