Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liukastuitko jäisellä kadulla? – Näissä tapauksissa voit saada siitä korvausta Helsingin kaupungilta

Kaupungilta voi hakea korvausta, jos kadunhoito on laiminlyöty.

Helsingin kaupungille on tänä vuonna tehty keskimääräistä enemmän liukastumisiin liittyviä korvausvaatimuksia.

Tämä johtuu muun muassa poikkeuksellisesta lumitilanteesta vuoden 2022 aikana.

Janna, 52, mursi kätensä "hengenvaarallisella" sillalla – Helsingin kaupunki pohtii jopa sen sulkemista

Vahingoista vain murto-osa korvataan. Liukastumisia on tähän mennessä korvattu 34 000 euroa. Koko vuoden 2021 aikana korvauksia liukastumisista maksettiin 47 000 euroa.

Vuonna 2020 liukastumisia korvattiin 87 000 euroa.

Tänä vuonna vahingonkorvauksia on haettu kaupungilta eri asioista yhteensä 1,2 miljoonalla eurolla. Määrä on 130 000 euroa enemmän kuin koko viime vuoden aikana.

– Autovaurioita on tänä vuonna korvattu 6 000 euroa. Loput ovat pyörä-, kiinteistö- ja muita vahinkoja, kertoo vahingonkorvausasioiden valmistelija Marjo Laine.

Vahingoista eniten korvataan liukastumisia, sitten auto- ja kiinteistövaurioita. Korvaushakemuksia on kaupunkiympäristön toimialalle tullut tähän mennessä tänä vuonna 801. Koko viime vuoden aikana määrä oli 605.

– Kiinteistövaurioista puiden kaatuminen on aika tyypillinen. Myös polkupyörävahingot ovat lisääntyneet, kun pyöräily on lisääntynyt, Laine toteaa.

Keskimääräistä korvaussummaa liukastumisista ei kaupungin järjestelmästä pysty erittelemään. Kaupungin lakipalveluiden yksikön päällikkö Kaisu Tähtinen kertoo, että Herttoniemen sairaala-alueella viime maaliskuussa tapahtuneen liukastumisen korvaustapaus on aika tyypillinen.

Kaupunki on tähän mennessä maksanut liukastujalle korvauksia yhteensä 1 300 euroa. Tapauksen käsittely on vielä kesken.

Kaupunki katsoi päätöksessään, ettei ulkopuolinen urakoitsija ollut hoitanut talvikunnossapitoa kaupungin standardien mukaisesti. Liukkaudentorjuntaa olisi pitänyt tehdä päivittäin, mutta hiekoitusta oli tehty edellisen kerran kolme päivää ennen onnettomuutta. Huonosta kunnossapidosta oli tehty jo aiemmin huomautuksia.

Toisessa tapauksessa henkilö liukastui Viikissä helmikuussa. Auraus oli tehty seitsemän päivää ja hiekoitus 18 päivää ennen vahinkoa. Katu ei ollut lain edellyttämässä kunnossa. Kaupunki on maksanut liukastujalle yhteensä 1 200 euroa.

Jätkäsaaren Tyynenmerenkadulla vuonna 2021 liukastunut puolestaan ei saanut korvauksia, eikä oikaisuvaatimustaan läpi, sillä katu oli kaupungin mukaan tuolloin vielä keskeneräinen, jolloin sitä eivät koske samat kunnossapitokriteerit.

Asukas liukastui Jätkäsaaressa, teki valituksen ja vaati korvauksia vuoden taksimatkoista – kaupunki antoi erikoisen vastauksen

Korvausten käsittely on tällä hetkellä ruuhkautunut ja kestää jopa puoli vuotta.

– Keskimääräinen käsittelyaikamme on noin 3–4 kuukautta. Se kuitenkin vaihtelee tapauskohtaisesti, sanoo Tähtinen.

Hän ennustaa, että loppuvuoden aikana tapahtuvista liukastumisista on kaupungille on tulossa vielä paljon korvaushakemuksia, jotka saattavat pidentää käsittelyaikoja ensi vuonna.

Helsinkiläismies liukastui huoltoaseman pihalla ja etsii nyt tapauksen nähneitä – edessä saattaa olla jopa leikkaus

Korvauksia maksetaan, jos kaupunki on syyllistynyt laiminlyöntiin tai huolimattomuuteen.

– Kunnossapitovelvollinen vapautuu korvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai olosuhteet ovat olleet ylivoimaisia, Tähtinen toteaa.

Jatkuva tai runsas lumisade voisi esimerkiksi olla tilanne, jossa liukastumista ei korvata.

Auraus- ja hiekoituskalustoissa on nykyisin gps-paikantimet, joiden avulla autojen liikkeet pystytään tarkistamaan.

Joka kolmas suomalainen liukastuu tänä talvena – Näillä 7 keinolla estät kaatumisen

"Veikkaisin, että jokainen osaisi itse arvioida" – Suositut kuntoportaat suljettiin rautaportilla, kirvoitti heti kymmeniä kommentteja

Viime vuosina moni on hankkinut kotiinsa juoksumaton – Katja Kärkkäistä, 47, se auttaa kuntoutumaan aivovammasta

Autoilijoilta lähti valitusryöppy Helsingin kaupungille – tästä syystä rahakorvausta vaaditaan eniten